Πρώην συνεργάτης του Τραμπ δήλωσε ένοχος και συνεργάζεται με τον Μούλερ

Ένοχος για τις κατηγορίες της συνωμοσίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της ψευδούς κατάθεσης στις Αρχές δήλωσε την Παρασκευή ο άλλοτε αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Ρίτσαρντ Γκέιτς.

Στα δικόγραφα ο κ. Γκέιτς δεσμεύεται πως θα συνεργαστεί σε ό,τι του ζητηθεί με το γραφείο του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Γκέιτς δεν συνδέονται με τυχόν υπόγειες επαφές της καμπάνιας Τραμπ με τη Μόσχα, αλλά με απόκρυψη και νομιμοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που είχε αποκομίσει από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσέφερε επί χρόνια σε ρωσόφιλους πολιτικούς στην Ουκρανία.

Παρά ταύτα, ως αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας και ως στέλεχος της μεταβατικής ομάδας που πλαισίωσε τον κ. Τραμπ μετά την επικράτησή του στις κάλπες, ο κ. Γκέιτς μπορεί να προσφέρει στην ομάδα Μούλερ πληροφορίες για τον στενό κύκλο του νυν προέδρου.

Το σημαντικότερο προϊόν της δήλωσης ενοχής είναι ότι αυξάνει την πίεση που υφίσταται ο Πολ Μάναφορτ, άλλοτε πρόεδρος της καμπάνιας Τραμπ και προϊστάμενος του κ. Γκέιτς στις δουλειές τους στην Ουκρανία.

Ο κ. Μάναφορτ επιμένει στην αθωότητά του σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για μεγάλες φορολογικές απάτες, όμως στα δικόγραφα ο 45χρονος Γκέιτς παραδέχεται ότι βοήθησε τον πρώην συνεργάτη του να ξεπλύνει εκατομμύρια δολάρια και τον βοήθησε να αποκρύψει offshore τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Κύπρο και άλλες περιοχές.

Οι δύο σχετικά ελαφρές κατηγορίες για τις οποίες δήλωσε ένοχος ο κ. Γκέιτς επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 6 ετών, όμως οι εισαγγελείς αναμένεται να επιδείξουν επιείκεια εάν συνεργαστεί πλήρως με την ομάδα Μούλερ.

Παράλληλα, συνεργαζόμενος με την έρευνα Μούλερ ο κ. Γκέιτς ουσιαστικά απαλλάχτηκε από τις πολύ βαρύτερες φορολογικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, οι οποίες θα μπορούσαν να τον αφήσουν για πολλά χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκέιτς γίνεται το τρίτο μέλος της καμπάνιας Τραμπ που ομολογεί ότι προσπάθησε να παραπλανήσει τους ερευνητές της ομάδας Μούλερ, μετά τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον σύμβουλο σε θέματα ενέργειας Τζορτζ Παπαντόπουλος. Και οι τρεις συνεργάζονται πλέον με τον ειδικό σύμβουλο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μούλερ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 13 πολιτών και τριών νομικών προσώπων από τη Ρωσία για προσπάθειες επηρεασμού της αμερικανικής πολιτικής σκηνής – περιλαμβανομένων των εκλογών του 2016 – μέσω της προώθησης διχαστικής προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

Κύριο όργανο στην επιχείρηση ήταν μία ρωσική εταιρεία που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο, η οποία παλαιότερα είχε συνδεθεί με τη ρωσική προπαγάνδα που εμφανίστηκε προεκλογικά και μετεκλογικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Ο κ. Τραμπ έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την έρευνα Μούλερ «κυνήγι μαγισσών» και απορρίπτει οιαδήποτε υπόνοια για υπόγειες συνεννοήσεις της εκστρατείας του με τη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr