Τουσκ: Η Βρετανία αυταπατάται οικτρά αν ελπίζει σε αλά καρτ Brexit

Η Βρετανία τρέψει «ατόφια ψευδαίσθηση» εάν νομίζει πως θα μπορέσει να πετύχει συμφωνία για το Brexit που θα της επιτρέπει να έχει προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήλθε στον απόηχο δημοσιευμάτων πως το Λονδίνο θα επιδιώξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ – σαν αυτή που υπογράφηκε πέρυσι ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Καναδά – όμως στη συνέχεια θα προσπαθήσει να αποκτήσει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω στενής ρυθμιστικής συνεργασίας.

«Εάν τα δημοσιεύματα αληθεύουν, φοβάμαι πως η σημερινή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται σε ατόφια ψευδαίσθηση», είπε ο κ. Τουσκ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Φαίνεται η φιλοσοφία ‘θέλω την πίτα [ολόκληρη]’ είναι ακόμα ζωντανή».

Τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει «αλά καρτ ενιαία αγορά» και ότι σε αυτό η θέση της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τορπιλίσει τις ελπίδες του Λονδίνου ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι «27» θα συμφωνήσουν για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit που θα επιτρέψει ένα πιο ομαλό διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε πως στη Σύνοδο του Μαρτίου η ΕΕ θα υιοθετήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας όμως πως το μπλοκ θα αξιολογήσει με «ακραίο ρεαλισμό» τυχόν νέες προτάσεις από την πλευρά του Λονδίνου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία για το Brexit την επόμενη Παρασκευή, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησής της για την σχέση ελεύθερου εμπορίου που θα ήθελε ν να έχει με την ΕΕ μετά τον χωρισμό.
Πηγή: skai.gr