Τον Μάιο θα ανοίξει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Τον Μάιο θα ανοίξει η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες διαρροές.

Τα εγκαίνια αναμένεται να συμπέσουν με την 70η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 14 Μαΐου του 1948.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, εγκαταλείποντας την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία θεωρεί πως το μέλλον της ιστορικής πόλης θα πρέπει να αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Ο ισλαμικός κόσμος έχει καταδικάσει την απόφαση του κ. Τραμπ, ενώ οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να δεχτούν την Ουάσιγκτον ως έντιμο μεσολαβητή στις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.

Απαράδεκτη μονομερή ενέργεια χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, κι έχει εγκαταστήσει εκεί τη Βουλή το πρωθυπουργικό γραφείο κι άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η διεθνής κοινότητά ωστόσο δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη έδρα του εβραϊκού κράτους, καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει «παγώσει» μέρος της βοήθειας που προσφέρει ετησίως στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ώστε να πιέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: skai.gr