Κλείσιμο

Κυρώσεις σε δεκάδες πλοία και ναυτιλιακές επέβαλαν οι ΗΠΑ λόγω Β. Κορέας

Κυρώσεις σε βάρος 28 εμπορικών πλοίων, 27 ναυτιλιακών και εμπορικών εταιρειών επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν στη Βόρεια Κορέα ώστε να θέσουν τέλος στις πυρηνικές φιλοδοξίες της και στο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους στόχους των νέων κυρώσεων ότι βοηθούν την Πιονγκγιάνγκ να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι στόχοι των νέων ποινών φέρεται να είχαν εμπλακεί σε παράτυπες μεταφορές αγαθών, όπου βορειοκορεατικά σκάφη παραλαμβάνουν εν πλω εμπορικά φορτία τα οποία κανονικά δεν επιτρέπεται να εξαχθούν στον Βορρά.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών
δημοσίευσε κατάλογο βορειοκορεατικών πλοίων που μπορούν να παραλάβουν εμπορεύματα στα ανοιχτά, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα πληρώματά τους πολλές φορές αλλάζουν τα ονόματα ή τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης των σκαφών τους.

Τα πλοία και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν κυρώσεις φέρουν σημαία ή έχουν έδρα σε εννέα διαφορετικές περιοχές: τη Β. Κορέα, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, τις Νήσους Μάρσαλ, την Τανζανία, τον Παναμά και τις Κομόρες.

Οι νέες κυρώσεις αντανακλούν την ενόχληση της κυβέρνησης Τραμπ με το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικές για την απομόνωση της Β. Κορέας από την παγκόσμια αγορά.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα «παραθυράκια» που εκμεταλλεύεται ο Βορράς δημιουργούνται σε πολλές περιπτώσεις από τα «τυφλά μάτια» που κάνουν η Κίνα και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ να χαρακτηρίσει 18 εμπορικά πλοία ως παραβάτες των κυρώσεων, όμως η Κίνα εμπόδισε τον χαρακτηρισμό δέκα εξ αυτών.
Πηγή: skai.gr