Aναβάλλεται η τελική σύγκρουση Πολωνίας- ΕΕ - Έτεινε ευήκοον ους η Κομισιόν

Αναβάλλεται η τελική «σύγκρουση» Πολωνίας - ΕΕ για το μεταναστευτικό… Η Κομισιόν έτεινε ευήκοον ους, και η Πολωνία κέρδισε χρόνο στη διαμάχη της με την Ένωση για το κράτος δικαίου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των «ευαίσθητων συνομιλιών» των δύο πλευρών δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters ευρωπαίοι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, θα ενημερώσει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την πορεία των συζητήσεων με την πολωνική κυβέρνηση στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά δεν θα αναληφθεί δράση, παρά μόνο αφότου περάσει η προθεσμία της 20ής Μαρτίου που έχει θέσει η Κομισιόν.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), βρίσκεται υπό τα πυρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορισμένων δυτικών χωρών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος που οι επικριτές λένε ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στην πρώην κομμουνιστική χώρα.

Σημειώνεται ότι η Βαρσοβία βρίσκεται σε κόντρα με την Επιτροπή και για σειρά άλλων σημαντικών ή λιγότερα σημαντικών ζητημάτων, όπως την προστασία ενός παρθένου πολωνικού δάσους μέχρι τις ποσοστώσεις στη μετανάστευση.

«Δεν είναι ότι οι Πολωνοί πέρασαν εντελώς στο απυρόβλητο… Υπάρχουν όμως ευαίσθητες συνομιλίες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο» σχολίασε από πλευράς του ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Κάνουν ‘’επίθεση γοητείας’’… Αυτό δε σταθεί αρκετό αν είναι μόνο λόγια, θα πρέπει να υπάρξουν έργα από την Πολωνία. Αλλά προς το παρόν περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι» διευκρίνισε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι η ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Πολωνίας σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης ΕΕ -η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει τη χώρα σε απώλεια του δικαιώματος ψήφου- αν δεν αναστρέψει ή δεν τροποποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τη δικαιοσύνη.

Στην Πολωνία έχει τεθεί προθεσμία έως τις 20 Μαρτίου για να ανταποκριθεί στις συστάσεις της Επιτροπής, με τη Βαρσοβία τώρα να δηλώνει ότι ενδέχεται να προβεί σε ορισμένες «συμφιλιωτικού τύπου» προσαρμογές στη νομοθεσία της.

Σε μια ακόμη προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος η κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα σεβαστεί την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ εναντίον της Πολωνίας που αφορά την υπερβολική υλοτόμηση του τελευταίου παρθένου δάσους της Ευρώπης, Bialowieza.
Πηγή: skai.gr - Reuters