Κλείσιμο

Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μια ιταλική φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτή την ώρα στην κυπριακή ΑΟΖ στη σκιά του πρωινού επεισοδίου με το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.

Ειδικότερα, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ μια πυραυλάκατο, δύο κορβέτες, μια φρεγάτα και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης. Σημειώνεται ότι από άλλα πολεμικά πλοία στην περιοχή υπάρχει πλέει μια ιταλική φρεγάτα.

Σημειώνεται ότι από τις 10.50 το πρωί καταγραφόταν στο θάλαμο επιχειρήσεων του ελληνικού υπουργείου Άμυνας η κίνηση που έκανε ο πλοίαρχος του ιταλικού γεωτρύπανου και οι ελιγμοί στους οποίους είχε επιδοθεί για να αποφύγει τους τουρκικούς ελιγμούς. Το ελληνικό ΥΕΘΑ ήταν σε διαρκή επαφή με το θάλαμο επιχειρήσεων του κυπριακού, για τη μία ώρα που διήρκεσε το επεισόδιο, μέχρι ο πλοίαρχος του SAIPEM να ενημερώσει ότι δεν είχε άλλα περιθώρια ελιγμών και έπρεπε να αποχωρήσει από την περιοχή για να αποφευχθεί ναυτικό ατύχημα.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου σύμφωνα με το ΚΥΠΕ θα παραμείνει για δύο με τέσσερις μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο. Από πλευράς του, το υπουργείο Άμυνας αναλύει τις κινήσεις του και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο τεμάχιο 3 της Κύπρου.

Αποφασισμένη να επιδιώξει τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση έπειτα από τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Η Λευκωσία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν στην Άγκυρα ουσιαστικές πιέσειςγια την αποτροπή των προκλητικών ενεργειών, με τελευταία αυτή της Παρασκευής.

Το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών και των παράνομων NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, πρόκειται να θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αυτή την ώρα. Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον κύπριο πρόεδρο σε όλες τις ενέργειές του. 
Πηγή: skai.gr