Η Λευκωσία απειλεί να μπλοκάρει τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας

Αποφασισμένη να επιδιώξει τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση έπειτα από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν στην Άγκυρα ουσιαστικές πιέσεις για την αποτροπή των προκλητικών ενεργειών, με τελευταία αυτή της Παρασκευής στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Βάρνας ενδιαφέρει άμεσα την τουρκική κυβέρνηση, καθώς οι εντατικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών θα καλύψουν το ευρύ πεδίο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας με στόχο τη μελλοντική διευκόλυνση της ενταξιακής πορείας της γείτονος στην Ένωση.

Το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών και των παράνομων NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, πρόκειται να θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αυτή την ώρα. Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον κύπριο πρόεδρο σε όλες τις ενέργειές του.

Οι κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας θα συναντηθούν με τον Πάολο Τζεντιλόνι, οπότε θα τεθεί και το θέμα της λεγόμενης μυστικής συνάντηση τους «υπουργού» Εξωτερικών της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, με τον εκτελεστικό διευθυντή της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΙ, παρά τη διάψευση τόσο του ιταλικού ΥΠΕΞ όσο και της ίδιας της εταιρείας, ενώ μετέπειτα θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να τονίσει την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολύ ανησυχητικό χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ το περιστατικό στην κυπριακή ΑΟΖ η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΕ ΥΠΕΞ