ΕΝΙ: Αποχωρεί προσωρινά από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο

Το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΙ αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ με προορισμό το Μαρόκο, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο. O πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, και των παράνομων NAVTEX, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλων την Παρασκευή, ενώ θα έχει και την στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί.  

Απαντώντας σε ερώτημα της Καθημερινής Κύπρου για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην περιοχή ο κ. Σπίνα απέστειλε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στις οποίες ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ΕΝΙ αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει για το Μαρόκο.

«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο» επιμένει πάντως η ΕΝΙ. Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά, ωστόσο από τα λεγόμενα του επικεφαλής της ΕΝΙ αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, διαβεβαιώνει η ιταλική εταιρεία, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (ΕΕ, τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, διεμήνυσε, νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Μπεράκ Αλμπαϊράκ.

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Σε διάψευση των όσων μεταδόθηκαν από τουρκικά μέσα περί συναντήσεων του «ΥΠΕΞ» των Kατεχομένων Koυτρέτ Οζερσάι με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΝΙ προέβη πάντως το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ως «μία μορφή εισβολής» και «πειρατική ενέργεια» σε βάρος της Κύπρου χαρακτήρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τις παράνομες NAVTEX με τις οποίες η Τουρκία εμποδίζει επί σχεδόν δύο εβδομάδες τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil αγνοεί την τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ExxonMobil έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Η ExxonMobil όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου - skai.gr - Reuters