Τα Σκόπια επισκέπτονται την Κυριακή Γιούνκερ, Χαν και Μογκερίνι

Στα Σκόπια θα βρεθεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της προσπάθειας της ΕΕ για ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Μετά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ η ευρωπαϊκή αποστολή θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί και τους υπόλοιπους τέσσερις επίδοξους εταίρους: τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Η περιοδεία του κ. Γιούνκερ στα Βαλκάνια
θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου στη Βουλγαρία, η οποία ελέγχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Προϋπόθεση για την ένταξη των έξι κρατών είναι, μεταξύ άλλων, βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου και θα τερματίζουν την «αιχμαλωσία» των κρατικών θεσμών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Προαπαιτούμενο είναι επίσης η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, κάτι που καλύπτει το Σκοπιανό, αλλά και την διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο προτού ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr