Προεκλογική συμμαχία με τους Εθνικιστές ετοιμάζεται να σφραγίσει ο Ερντογάν

Κοινή κάθοδο στις κάλπες με το Εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δρομολογεί στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους.

Μολονότι Ερντογάν και Μπαχτσελί ήταν πολιτικοί εχθροί μέχρι πριν δύο χρόνια, πλέον φαντάζουν έτοιμοι να επισημοποιήσουν πολιτική συμμαχία, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες του κ. Ερντογάν να εκλεγεί στη νέα εκτελεστική προεδρία τον επόμενο χρόνο. Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν την Κυριακή για να συζητήσουν τη συνεργασία τους.

Τυχόν συμμαχία θα έχει βαθιές επιπτώσεις για την πολιτική ταυτότητα της Τουρκίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι οι Εθνικιστές είναι ιδιαίτερα σκληροί στο κουρδικό ζήτημα, υποστηρίζουν τη θανατική ποινή και θέλουν μία πιο επιθετική εξωτερική πολιτική – η οποία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP και του MHP επιτρέπει σε δύο παρατάξεις να καταθέσουν κοινή λίστα υποψήφιων βουλευτών, διατηρώντας όμως τα ξεχωριστά εμβλήματά τους, τα οποία θα εμφανίζονται δίπλα-δίπλα στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet, αυτό δεν επιτρέπεται με βάση τη σημερινή νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι εάν δύο κόμματα συγκροτήσουν προεκλογική συμμαχία το ένα θα πρέπει να υπαχθεί στην πολιτική στέγη της άλλης – λύση που φαίνεται πως απέρριπταν οι Εθνικιστές.

Η σύμπραξη AKP και MHP καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά και την σταδιακή δημοσκοπική αποδυνάμωση του κ. Ερντογάν.

Πέρυσι ο τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε οριακά να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση που αναβάθμιζε την προεδρία – με ποσοστό 51,4% στο δημοψήφισμα – παρά το γεγονός ότι οι κάλπες στήθηκαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει μεγάλης κλίμακας νοθεία λόγω της καταμέτρησης πολλών ψήφων όπου οι φάκελοι δεν ήταν σφραγισμένοι.

Η προσέγγιση AKP - MHP γεννά επίσης ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με δεδομένο ότι οι Εθνικιστές τρέφουν βαθιές επιφυλάξεις για τις Βρυξέλλες αλλά και για την Ουάσιγκτον.

Οι σύσφιξη των σχέσεων Ερντογάν - Μπαχτσελί έρχεται τη στιγμή που η Τουρκία έχει επέμβει στρατιωτικά στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, παρά την έκκληση των ΗΠΑ να μην ταράξει την ευαίσθητη ισορροπία στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr