ΗΠΑ: Πρώην συνεργάτης του Τραμπ καταθέτει για την υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας

Ο πρώην συνεργάτης και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για πολιτικά θέματα, Σαμ Νάνμπεργκ, πρόκειται να καταθέσει σήμερα εντός των ορίων της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ.

Ο Νάνμπεργκ άρχισε να δουλεύει για τον Τραμπ, ακόμη τότε επιχειρηματία δραστηριοποιούμενο ιδίως στον κλάδο των ακινήτων και παρουσιαστή τηλεοπτικών ριάλιτι σόου, το 2011. Ήταν από τους πρώτους συμβούλους του μεγιστάνα για πολιτικά ζητήματα. Απολύθηκε από την εκστρατεία του Τραμπ τον Αύγουστο του 2015, πολύ πριν το θερμόμετρο αρχίσει να ανεβαίνει στην κούρσα, το 2016.

Η κατάθεση του Νάνμπεργκ στον Μάλερ στην Ουάσινγκτον θα γίνει μία εβδομάδα μετά την κατάθεση του μέχρι πρότινος συμβούλου του Λευκού Οίκου αρμόδιου για τη χάραξη στρατηγικής, του Στιβ Μπάνον. Ο Νάνμπεργκ είχε επισκεφθεί τον Μπάνον στον Λευκό Οίκο και τον χαρακτήριζε επιστήθιο φίλο του σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Newsmax πέρυσι.

Ο 36χρονος Νάνμπεργκ είναι εξάλλου συνεργάτης ενός συμμάχου και πολιτικού συμβούλου του Τραμπ επί σειρά ετών, του Ρότζερ Στόουν.

Ο Πάτρικ Μπράκλι, ο δικηγόρος που θα συνοδεύσει τον Νάνμπεργκ όταν θα πάει να καταθέσει ενώπιον του Μάλερ και της ομάδας του, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια.

Μέχρι τώρα ο Μάλερ έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε διάφορους πρώην συνεργάτες του Τραμπ και σε πάνω από δέκα Ρώσους.

Ο Τραμπ αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του και τη Ρωσία. Η Μόσχα διαψεύδει ότι αναμίχθηκε στην αμερικανική εκλογική διαδικασία.

Ο Νάνμπεργκ είχε απολυθεί μερικούς μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας του Τραμπ, όταν ο ιστότοπος Business Insider αποκάλυψε ότι είχε αναρτήσει στο Facebook κείμενα με ρατσιστικό περιεχόμενο το 2007. Ο Νάνμπεργκ είχε δηλώσει στον ιστότοπο πως δεν θυμόταν τα κείμενα αυτά και ζήτησε συγγνώμη.

Ο Τραμπ κατέθεσε αργότερα αγωγή εναντίον του Νάνμπεργκ, αξιώνοντας αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, διότι υποστήριζε πως ο πρώην συνεργάτης του είχε παραβιάσει μια συμφωνία εμπιστευτικότητας. Η αγωγή διευθετήθηκε εξωδικαστικά τον Αύγουστο του 2016 και η αναφορά έκτασης μιας σελίδας που υποβλήθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την υπόθεση δεν περιέχει ουδεμία λεπτομέρεια για τους όρους.

Ο Νάνμπεργκ είχε αναφέρει σε ένα δικόγραφο πως ο Τραμπ τον κατηγορούσε ότι ήταν η πηγή ενός δημοσιεύματος σχετικά με τη διένεξη ανάμεσα σε δύο άλλα στελέχη της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου, τον Κόρι Λεβαντάουσκι και τη Χόουπ Χιξ. Ο Νάνμπεργκ αρνήθηκε πως ήταν η πηγή του δημοσιεύματος.

Ο Νάνμπεργκ είχε πει κατά τη διάρκεια ένορκης κατάθεσής του ότι η σύγκρουση οφειλόταν στη σχέση που διατηρούσαν ο Λεβαντάουσκι και η Χιξ, αντίστοιχα τότε ο διευθυντής της εκστρατείας και η εκπρόσωπος του Τραμπ. Η Χιξ είναι σήμερα διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ είχε διαψεύσει τον Νάνμπεργκ, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψευδείς» τους ισχυρισμούς του.

Πηγή: skai.gr