Φιλιππίνες: Ανησυχούμε που οι ΗΠΑ θεωρούν τον Ντουτέρτε απειλή για τη δημοκρατία

Τη διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε δεν είναι αυταρχικός και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ που τον εντάσσει στη λίστα με τις απειλές για τη δημοκρατία στη νοτιοανατολική Ασία, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου, Χάρι Ροκ.

«Εξετάζουμε την ανακοίνωση των ΗΠΑ με ανησυχία και απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς. Ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε δεν είναι αυταρχικός και δεν έχει αυταρχικές τάσεις. Συντάσσεται με το κράτος δικαίου και παραμένει πιστός στο Σύνταγμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε.

Δεν υπάρχει επαναστατική κυβέρνηση ούτε έχει επιβληθεί στη χώρα στρατιωτικός νόμος, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ντουτέρτε και ο ηγέτης της Καμπότζης Χουν Σεν, η κρίση με τους Ροχίνγκια και το σύνταγμα της Ταϊλάνδης το οποίο υποστηρίζεται από τον στρατό, θεωρούνται εμπόδια για τη δημοκρατία.

Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν ευάλωτα σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας το 2018 εξαιτίας των αυταρχικών τάσεων κάποιων ηγετών, την ευρέως διαδεδομένη διαφθορά και τις δωροδοκίες, τονίζεται στην έκθεση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τον Ντουτέρτε που συνήθως αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιούλιο του 2016 που ο Ντουτέρτε ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Η αστυνομία κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι προβαίνουν σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ