Κλείσιμο

Renew Britain: Θα κάνει τη διαφορά το νέο βρετανικό κόμμα κατά του Brexit;

Εμπνευσμένο από το «En Marche!» (Δημοκρατία Εμπρός) του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το νεοϊδρυθέν βρετανικό κόμμα, Renew Britain ξεκίνησε την καμπάνια του με σκοπό να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να εμποδίσουν κάθε συμφωνία που ενδεχομένως θα συνάψει η Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος του κόμματος είναι να αποτελεί «όχημα για τους ανθρώπους που αισθάνονται πολιτικά άστεγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ένας εκ των τριών συνιδρυτών, Τζέιμς Κλαρκ. «Ο κ. Μακρόν έδειξε ότι ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν εξαιρετικές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την απουσία ονομάτων με ιδιαίτερο κύρος, ο κ. Κλαρκ τόνισε: «Το Renew Βritain δεν είναι προσωποπαγές κόμμα, δεν αποτελεί όχημα για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών ενός ή περισσοτέρων πολιτικών».

Το «Renew» δημιουργήθηκε μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου έτους από έναν αριθμό ανεξάρτητων υποψηφίων που τάσσονται κατά του Brexit, μεταξύ των οποίων ο κ. Κλαρκ και ο συνιδρυτής Κρις Κόχλαν.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκαν αρκετές εκστρατείες που ζητούσαν την επανεξέταση του δημοψηφίσματος του 2016, ασκώντας πίεση στους βουλευτές να αντιταχθούν σε κάθε συμφωνία για το Brexit.

Ωστόσο, ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις, Τζον Κέρτις, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν πρόκειται για δραματική αλλαγή» – και δεν υπήρχαν σημαντικά στοιχεία που να υποδεικνύουν σημαντική μετατόπιση στη στήριξη για δεύτερο δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ του Brexit και το 48% κατά.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κόμματος, η Βρετανία ήταν «ένα έθνος διαιρεμένο, με βαθιά δυσαρέσκεια για την ανισότητα».

Το κόμμα δήλωσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα ενισχύσει τις υποδομές εκτός Λονδίνου, δημιουργώντας οικονομικά προσιτές κατοικίες και θα εξετάσει «καλύτερους τρόπους διαχείρισης της μετανάστευσης».
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr