Δεν παραιτείται ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας παρά τις υποθέσεις διαφθοράς

Αποφασισμένος να παραμείνει στην θέση του δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς, λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος μετά από διήμερη κράτηση για υποθέσεις διαφθοράς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ρίμσεβικς, που υπηρετεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει δεχτεί χρηματισμούς και απέρριψε κάθε καταγγελία σε βάρος του.

Διέψευσε συγκεκριμένα τηλεγράφημα του Associated Press σύμφωνα με το οποίο απαίτησε «φακελάκι» 100.000 ευρώ από τη λετονική τράπεζα Norvik.

Προσέθεσε ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του κι έχει ενημερώσει την Αστυνομία σχετικά.

Η κράτηση Ρίμσεβικς ήλθε λίγες ημέρες αφότου το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε την τράπεζα ABLV, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της Λετονίας, για μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρήματος που διευκόλυνε ακόμα και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Ο κ. Ρίμσεβικς έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση στο τραπεζικό σύστημα της Λετονίας.

Οι καταγγελίες της Ουάσιγκτον προκάλεσαν μεγάλες εκροές καταθέσεων από την ABLV, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατάσσει χθες Δευτέρα την απαγόρευση όλων των πληρωμών από το ίδρυμα.
Πηγή: skai.gr