Ντ. Ντέιβις: Δε θα γίνει χώρα Mad Max η Βρετανία μετά το Brexit

Διαβεβαιώσεις προς τους Ευρωπαίους, προς τις επιχειρήσεις και προς τους εργαζόμενους ότι η Βρετανία «δε θα βυθιστεί σε έναν κόσμο τύπου Mad Max δανεισμένο από μία δυστοπική μυθοπλασία» όταν φύγει από την ΕΕ, έδωσε ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με ομιλία του από τη Βιέννη.

Ο κ. Ντέιβις αναφερόταν στις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, οι Βρετανοί θα επιδιώξουν «μία αγγλοσαξονική κούρσα προς τα κάτω» αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα κανονιστικά πρότυπα λειτουργίας των αγορών.

Αντίθετα, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, η κυβέρνηση στο Λονδίνο θέλει μία «παγκόσμια κούρσα προς τα πάνω». Εξηγώντας το σκεπτικό του, είπε ότι η βρετανική επιχειρηματικότητα δε θα μπορούσε ποτέ να είναι φθηνότερη από της Κίνας, επομένως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ήταν η τρίτη ομιλία της ενότητας «Ο δρόμος προς το Brexit» από τις έξι που θα δώσουν σε διάστημα λίγων εβδομάδων τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης και η Πρωθυπουργός Μέι. Είχαν προηγηθεί η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό της χώρας και η πρώτη εκ των δύο ομιλιών της πρωθυπουργού για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η ομιλία έγινε σε ακροατήριο επιχειρηματιών στη Βιέννη στο πλαίσιο περιοδείας του κ. Ντέιβις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα που θα τον φέρει την Τετάρτη στη Αθήνα για συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Βρετανός Υπουργός Brexit είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς της άλλης, υποσχόμενος ότι η χώρα του «θα συνεχίσει το ιστορικό της τήρησης υψηλών προδιαγραφών» στο εμπόριο και το επιχειρείν όταν βρεθεί εκτός ΕΕ».

Η βρετανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο στο παρελθόν για πιθανή υιοθέτηση ενός «νέου οικονομικού μοντέλου» μετά από το Brexit για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση που δεν της επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, έχουν εκλάβει τη δήλωση αυτή ως απειλή ότι η Βρετανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν υπεράκτιο παράδεισο χαμηλών μισθών και φόρων στην άκρη της Ευρώπης.

Ο κ. Ντέιβις απέρριψε αυτή την κατηγορία επικαλούμενος τη σειρά ταινιών δράσης επιστημονικής φαντασίας Mad Max που απεικονίζουν μία άναρχη κοινωνία σε ένα μέλλον χωρίς νόμους. «Αυτοί οι φόβοι δε βασίζονται πουθενά, ούτε στην ιστορία μας, ούτε στις προθέσεις μας, ούτε στο εθνικό μας συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η μελλοντική οικονομική σχέση Βρετανίας-ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του ανοιχτού εμπορίου και του θεμιτού ανταγωνισμού.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη πει ότι θα ήταν «απλώς αδύνατο» να υιοθετήσει η Βρετανία τις δικές της προδιαγραφές και κανόνες για το εμπόδιο και τη βιομηχανία μετά από το Brexit και να αναγνωριστούν αυτές αυτόματα ως αποδεκτές από την ΕΕ.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στην ομιλία Ντέιβις λέγοντας ότι παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών έχουν δείξει ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Brexit ως όχημα για υποβάθμιση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός