Τσαβούσογλου: Οι δυνάμεις του Άσαντ δεν έχουν μπει στην Αφρίν

Οι συριακές φιλο-καθεστωτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα εισέλθει στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ούτε είναι σαφές εάν θα το πράξουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου ήλθε στον απόηχο πληροφοριών ότι το καθεστώς Άσαντ και οι κούρδοι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία για κοινό αγώνα εναντίον των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στην Αφρίν, εξέλιξη που θα περιέπλεκε περαιτέρω την ήδη πολύπλοκη ισορροπία δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τις πληροφορίες περί συνεργασίας μεταξύ της Δαμασκού και των κούρδων ανταρτών, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να βρίσκονται σε «βρώμικες και μυστικές» διαπραγματεύσεις.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα διακόψει τις επιχειρήσεις στην Αφρίν ό,τι κι αν πράξει η Δαμασκός.

Τυχόν επέμβαση φιλο-καθεστωτικών
συριακών δυνάμεων στην Αφρίν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική επέμβαση στην περιοχή, όμως συνάμα εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον οι Κούρδοι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την αυτονομία που πάντοτε επιδίωκαν.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του τουρκικού γενικού επιτελείου από την έναρξη της τουρκικής επέμβασης στην Αφρίν, στις 20 Ιανουαρίου, έχουν εξουδετερωθεί 1.715 «τρομοκράτες».

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον γενικό όρο «τρομοκράτες» χωρίς να διακρίνει ανάμεσα σε κούρδους αντάρτες, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Περισσότεροι από 30 τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί έως τώρα στις επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr