Περού: Αντιμέτωπος με νέα δίκη ο Φουχιμόρι παρά την προεδρική χάρη

Δικαστήριο στο Περού έδωσε εντολή ο 79χρονος, πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), παρότι του απονεμήθηκε μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων προεδρική χάρη, να δικαστεί ξανά, αυτή τη φορά για τους φόνους έξι αγροτών το 1992, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές.

Σε αυτή την υπόθεση «δεν έχει εφαρμογή» η «χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους η οποία έχει δοθεί στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι», ανέφεραν οι περουβιανές δικαστικές αρχές μέσω Twitter.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που εξέτιε ποινή 25 χρόνων κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά, έλαβε την 24η Δεκεμβρίου χάρη από τον νυν πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι για λόγους υγείας.

Η εισαγγελία απαιτεί να προσαχθεί σε δίκη μαζί με άλλους 23 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων πρώην μελών μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης και πρώην στρατιωτικών.

Την 29η Ιανουαρίου 1992, ενώ η κυβέρνηση του Φουχιμόρι είχε εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των μαοϊστών ανταρτών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, μέλη της λεγόμενης Ομάδας Κολίνα, ενός τάγματος θανάτου στο οποίο ανήκαν και στρατιωτικοί, απήγαγαν και δολοφόνησαν έξι κατοίκους του χωριού Πατιβίλκα, βόρεια της πρωτεύουσας.

Οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθεί κάθειρξη 25 ετών σε βάρος του πρώην προέδρου Φουχιμόρι, τον οποίο κατηγορούν για απαγωγές, ανθρωποκτονίες και σύσταση και συμμορία.

Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου Μιγκέλ Πέρες
δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RPP ότι ενημέρωσε τον πελάτη του. «Είναι απόλυτα ήρεμος», διαβεβαίωσε.

«Από νομική σκοπιά, είναι δυνατή η υποβολή έφεσης, για να έχουμε μια οριστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό» για το εάν θα πρέπει να διεξαχθεί ή όχι νέα δίκη σε βάρος του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, επισήμανε ακόμη ο δικηγόρος, ο οποίος είχε εισηγηθεί ο πελάτης του να καταθέσει ως απλός «μάρτυρας» -- κάτι που το δικαστήριο απέρριψε.

Η απόφαση του προέδρου Κουτσίνσκι να δώσει χάρη στον Φουχιμόρι ξεσήκωσε πολεμική στη χώρα και πυροδότησε πολλές διαδηλώσεις και παραιτήσεις υπουργών και στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Ο Κουτσίνσκι κατηγορήθηκε πως παζάρεψε αυτή την απόφαση με ορισμένα μέλη του πολιτικού κινήματος που είχε ιδρύσει ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Η δημοτικότητα του Κουτσίνσκι υποχώρησε στο 19% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos.

Πηγή: skai.gr