Ο Μούλερ «δεν έχει ακόμα συμπεράνει» αν ο Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία

Ο ειδικός ερευνητής Ρόμπερτ Μούλερ δεν έχει ακόμα καταλήξει συμπεράσματα για το εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ή μέλη του κύκλου του συνεργάστηκαν υπογείως με τη Μόσχα στο πλαίσιο των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση της έρευνας.

Η διαρροή έγινε λίγες ώρες αφότου το γραφείο του κ. Μούλερ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 13 ρώσων πολιτών και τριών νομικών προσώπων από τη Ρωσία για ανάμειξη στις αμερικανικές πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες – περιλαμβανομένων των εκλογών του 2016.

Η πηγή διευκρίνισε πως η απαγγελία των κατηγοριών αποτελεί μονάχα τμήμα μίας πολύ ευρύτερης έρευνας, η οποία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Με αφορμή τις κατηγορίες, ο κ. Τραμπ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η προεκλογική εκστρατεία του δεν έκανε «τίποτα λάθος» και δεν συνεργάστηκε με τους Ρώσους, ενώ επικαλέστηκε προς υπεράσπισή του και τη διαπίστωσης της έρευνας Μούλερ ότι η ρωσικές εμπλοκές άρχισαν το 2014.

«Η Ρωσία άρχισε την αντι-αμερικανική εκστρατεία της το 2014, πολύ πριν ανακοινώσω πως την υποψηφιότητα μου για την προεδρία», δήλωσε ο κ. Τραμπ μέσω Twitter. «Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν επηρεάστηκαν».

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να υποστηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ και να πλήξουν τις καμπάνιες της Δημοκρατικής αντιπάλου Χίλαρι Κλίντον αλλά και ανταγωνιστών του στη διεκδίκηση του Ρεπουμπλικανικού χρίσματος.

Οι δράστες μάλιστα φέρεται να επικοινώνησαν με άτομα που συνδέονταν με την καμπάνια Τραμπ και με άλλους ακτιβιστές – χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες – ώστε να προωθήσουν μέσω αυτών την προπαγάνδα τους.

Το δικόγραφο διευκρινίζει πάντως πως τα πρόσωπα που συνδέονταν με την καμπάνια του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα δεν γνώριζαν τα ρωσικά σχέδια, κάτι που επισήμανε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενστιν.

Η Μόσχα αρνείται οιαδήποτε ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Πηγή: skai.gr