Λευκός Οίκος: Συνάντηση Τραμπ - Νιέτο «στο εγγύς μέλλον»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο «στο εγγύς μέλλον», για να συζητήσουν την πρόοδο των συνομιλιών για θέματα που άπτονται του εμπορίου, για το τείχος που ο Ρεπουμπλικάνος θέλει να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και για άλλα διμερή ζητήματα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

Διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι των δύο κρατών κάνουν προετοιμασίες για αυτή τη συνάντηση κορυφής.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες εδώ και λίγο καιρό προκειμένου οι δύο ηγέτες να συναντηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς διαπραγματεύονται εκ νέου τη συμφωνία για τη Ζώνη Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), από την οποία ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τη χώρα του εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στους όρους της.

Εξάλλου ο Τραμπ επιμένει ότι θα ανεγερθεί ένα τείχος κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ για να εμποδίζεται η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα του κι ορκίζεται πως το Μεξικό θα πληρώσει «με κάποιο τρόπο» για αυτό -- απαίτηση την οποία η μεξικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει εμφατικά.

Ο Τραμπ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Πένια Νιέτο αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του πλανήτη. Ο Μεξικανός πρόεδρος είχε ακυρώσει μια προηγούμενη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ όταν ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να επιβάλει δασμούς στις μεξικανικές εισαγωγές για να καλυφθεί το κόστος του τείχους που θέλει.

Ο Τραμπ είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεξικού μία φορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ το 2016.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ συναντήθηκαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με μια μεξικανική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι.

Οι συναντήσεις αυτές έδωσαν «περαιτέρω ώθηση στο έργο των δύο κυβερνήσεων την περασμένη χρονιά για να υπάρξουν ολοκληρωμένες συμφωνίες για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου, της ασφάλειας και της επιβολής του νόμου, της ενέργειας, διαφόρων πρωτοβουλιών στην περιοχή, και της μετανάστευσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Αυτή είναι η τελευταία χρονιά του Πένια Νιέτο στην προεδρία του Μεξικού. Δεν έχει το δικαίωμα ως εκ του μεξικανικού Συντάγματος να διεκδικήσει νέα θητεία στις εκλογές του Ιουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγή: skai.gr