Κλείσιμο

Απογοήτευση στη Λευκωσία από τις «ίσες αποστάσεις» ΟΗΕ με την Τουρκία

Απογοήτευση επικρατεί στη Λευκωσία από την τακτική «ίσων αποστάσεων» που τήρησε ο ΟΗΕ για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε «τη λύπη του» για την κλιμάκωση της έντασης, καλώντας όλες τις πλευρές «να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων».

«Η ανακοίνωση του ΟΗΕ ενθαρρύνει στην ουσία την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου. «Αυτό που θα έπρεπε να αναφέρεται είναι ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζεται. Στη Μεγαλόνησο εκφράζονται φόβοι πως αν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα ο ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ θα αποσυρθεί από την Κύπρο, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους. 

Πάντως, η ΕΕ έχει λάβει ευθέως θέση υπέρ της Κύπρου, και δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες σε εξέλιξη και να αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή αναμένεται να τεθεί την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που θα έχει με την αναπληρώτρια ειδική σύμβουλο του ΓΓ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η Λευκωσία έχει εκδώσει για την Πέμπτη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πύρα ανοιχτά της Λεμεσού μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία θα συμμετάσχουν ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις άλλων χώρων.



Πηγή: skai.gr