Tίλερσον προς Τεχεράνη: Να αποχωρήσετε από τη Συρία

Κάλεσμα στην Τεχεράνη να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από τη Συρία απηύθυνε την Τετάρτη από την Ιορδανία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Όπως ανέφερε ο κ. Τίλερσον, η αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία «θα συμβάλει στη μείωση της περιφερειακής έντασης».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του στο Αμμάν, και ενόψει της επίσκεψής του στην Άγκυρα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στη Συρία, προτρέποντας την Τεχεράνη να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την αραβική χώρα. 

Αναφερόμενος εξάλλου στην επιρροή που ασκεί το Ιράν στην οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ο Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν έναν «ελεύθερο και ανεξάρτητο" Λίβανο στον οποίο όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις παρέμειναν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να επισκεφθεί τη Βηρυτό την Πέμπτη, όπου σχεδιάζει να συζητήσει τον εκδημοκρατισμό του Λιβάνου με τους ηγέτες της χώρας, ενώ μετά θα μεταβεί και στην Τουρκία. 

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της» επισήμανε την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που διεξάγεται στην Αφρίν της Συρίας. 

Πηγή: skai.gr