Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι νεκροί το 2017 περιμένοντας ισραηλινή ιατρική βίζα

Πενήντα τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το 2017 ενώ περίμεναν την άδεια των Αρχών του Ισραήλ για να βγουν από τα παλαιστινιακά εδάφη για να τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διάφορες ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αλ Μέζαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν λιγοστά και μεμονωμένα κρούσματα Παλαιστινίων που πέθαιναν εξαιτίας της μακράς αναμονής για μια ιατρική άδεια από τις ισραηλινές Αρχές.

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν διαθέτει αριθμούς που να του επιτρέπουν να κάνει μια άμεση σύγκριση με το 2016.

Ο οργανισμός επισήμανε ωστόσο σε έκθεσή του ότι από τις 25.000 άδειες που ζήτησαν πέρυσι από τις Αρχές του Ισραήλ Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις στο 54% δόθηκε έγκριση με τρόπο που επέτρεπε στους αιτούντες να πάνε έγκαιρα στα ιατρικά τους ραντεβού. Το ποσοστό ανερχόταν στο 62% το 2016 και στο 92% το 2012, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Το ποσοστό των αδειών που χορηγούνται σε ασθενείς για να βγουν από τη Γάζα μειώνεται με ανησυχητικό τρόπο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, τη χρονιά που ο ΠΟΥ άρχισε να τηρεί στατιστικά στοιχεία» για το πρόβλημα αυτό, επισήμανε ο Γκέραλντ Ρόκενσαουμπ, ο επικεφαλής του γραφείου του οργανισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει όλες τις προσβάσεις της Δυτικής Όχθης, μιας περιοχής που κατέλαβε το 1967 και κατέχει έκτοτε, και της Λωρίδας της Γάζας, με μόνη εξαίρεση μερικά χιλιόμετρα στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρό αποκλεισμό και περιορίζει κάθε κίνηση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία εκεί.

Τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου εξάλλου δεν ανοίγουν παρά μόνο για μερικές δεκάδες ημέρες τον χρόνο, με ακανόνιστο χρονοδιάγραμμα, που πρακτικά απαγορεύει να προγραμματιστούν ιατρικές επισκέψεις.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ