Παραιτήθηκε ο Σουλτς από την ηγεσία του κλυδωνιζόμενου SPD

Την παραίτησή του από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει τις σφοδρές εσωκομματικές εντάσεις που απειλούν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης με το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Το κόμμα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες για την αρχηγεία, αν και η επίσημη εκλογή της θα γίνει σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Απριλίου.

Ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών εάν συγκροτηθεί νέος Μεγάλος Συνασπισμός, θα αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού προέδρου.

Ο κ. Σουλτς οδήγησε το SPD στη χειρότερη μεταπολεμική επίδοσή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με την κ. Μέρκελ, ούτε να υπηρετήσει ως υπουργός της, υποσχέσεις τις οποίες παραβίασε λίγους μήνες αργότερα.

Δεν είναι γνωστό εάν η παραίτηση Σουλτς θα ηρεμήσει τα πνεύματα στο SPD με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες αρχίζει η επιστολική ψηφοφορία των περίπου 464.000 μελών της παράταξης που θα κρίνει εάν το κόμμα θα μπει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό με την κ. Μέρκελ.

Το αποτέλεσμα της κομματικής ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου.

Τυχόν απόρριψη της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε επαναληπτικές εκλογές, με δεδομένος πως η κ. Μέρκελ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας INSA εκτιμά δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες μόλις 16,5% στην πρόθεση ψήφου, 1,5 μονάδες πάνω από το ακροδεξιό AfD.
Πηγή: skai.gr