Νότια Κορέα: 20 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά σε στενή φίλη της πρώην προέδρου

Η στενή φίλη και συμβουλάτορας της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν- Χίε, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο οδήγησε τελικά στην πτώση της, καταδικάστηκε σήμερα σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Η Τσόι Σουν-σιλ είναι η κόρη ενός μυστηριώδους θρησκευτικού ηγέτη. Επί δεκαετίες ήταν στενή φίλη της Παρκ, σε τέτοιο σημείο που τα νοτιοκορεατικά μέσα την είχαν χαρακτηρίσει «Ραπούτινα» εξαιτίας της επιρροής που ασκούσε στην πρώην πρόεδρο.

Δικαστήριο της Σεούλ έκρινε την Τσόι ένοχη για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και εμπλοκή σε κρατικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον δικαστή Κιμ Σε-γιουν, η Τσόι εκμεταλλεύθηκε «τον μακροχρόνιο προσωπικό της δεσμό» με την πρώην πρόεδρο για να εκβιάσει μεγάλες εταιρείες να καταβάλλουν σε ιδρύματα υπό τον έλεγχό της μεγάλα ποσά.

Συνολικά δέχθηκε 14 δισεκατομμύρια γουόν (10,5 εκατομμύρια ευρώ) από τη Samsung, τη μεγαλύτερη νοτιοκορεατική εταιρεία, και από τη Lotte, μια μεγάλη εταιρεία λιανικού εμπορίου, και «ενεπλάκη ευρέως σε κρατικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο δικαστής.

«Η ενοχή της είναι μεγάλη», κατέληξε προσθέτοντας ότι η Τσόι δεν έδειξε κανένα σημάδι μεταμέλειας.

Ο πρόεδρος της Lotte, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας της Νότιας Κορέα, καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση, ενώ ο Αν Γιονγκ-μπέομ, πρώην σύμβουλος της Παρκ σε έξι χρόνια κάθειρξη. 
Πηγή: skai.gr