Δαπάνες $4,4 τρισ. που εκτοξεύουν το έλλειμμα πρότεινε ο Τραμπ για το 2019

Δαπάνες ύψους 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έλλειμμα που αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο προβλέπουν οι προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό του 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λευκός Οίκος συστήνει το Κογκρέσο να διαθέσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε υποδομές, περισσότερα από $23 δισεκ. για συνοριακή ασφάλεια και 716 δισεκ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες και τη συντήρηση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Στο «ευχολόγιο» του προέδρου περιλαμβάνεται και κονδύλι $18 δισεκ. για το συνοριακό τείχος με το Μεξικό που έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ο κ. Τραμπ.

Οι προτάσεις του προέδρου Τραμπ έρχονται λίγες ημέρες αφότου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κατέληξαν σε διακομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό των επόμενων δύο ετών. Η σύνταξη των συγκεκριμένων επιμέρους νομοσχεδίων για τον προσδιορισμό των δαπανών θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εάν το Κογκρέσο λάβει υπόψη του τις συστάσεις του κ. Τραμπ – κάτι που δεν έχει υποχρέωση να πράξει – το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να εκτοξευθεί πολύ πέρα από τα 984 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμά ο Λευκός Οίκος για το 2019, με δεδομένο ότι το Κογκρέσο απορρίπτει τις περικοπές που θέλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Στην πράξη τα σχέδια Τραμπ σημαίνουν ότι το έλλειμμα θα παραμείνει δυσθεώρητο για τουλάχιστον μία δεκαετία. Σημειώνεται στις περσινές του προτάσεις ο Λευκός Οίκος υπολόγιζε το έλλειμμα του 2019 σχεδόν στο μισό από αυτό που υπολογίζει τώρα.

Οι συστάσεις του κ. Τραμπ αντανακλούν εν μέρει τις φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές που νομοθέτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι στα τέλη του περασμένου έτους, προαναγγέλλοντας εν πολλοίς μία περίοδο αύξησης του χρέους. Ενδεικτικά, ο Λευκός Οίκος εκτιμά τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δέκα ετών.

Παρά ταύτα, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικά συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος προτείνει διάφορες περικοπές σε μη στρατιωτικά προγράμματα που εκτιμά ότι θα μειώσουν το έλλειμμα κατά $3 τρισεκ. σε βάθος δέκα ετών.
Πηγή: skai.gr