ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών-μελών

Μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο τους έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην απόφαση του τουρκικού ναυτικού να μπλοκάρει ιταλικό σκάφος που αναζητά υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί ρητά για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Προσέθεσε πως η Άγκυρα οφείλει να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους και βλάπτει την προοπτική ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.

Απέφυγε πάντως να κάνει οιαδήποτε σύνδεση του περιστατικού με τη νέα συμφωνία περισσότερων από 20 κρατών-μελών της ΕΕ για εμβάθυνση της αμυντικής τους συνεργασίας και για κοινή παραγωγή στρατιωτικού υλικού.

Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει «κάθε ενέργεια που θα πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας», επανέλαβε λιτά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η τοποθέτηση της Επιτροπής ήλθε ενώ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η ένταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν εμποδίσει σε σκάφος με γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI να διεξάγει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγόρησε την Τουρκία για αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας και για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την Άγκυρα να μην προβεί σε «περαιτέρω έκνομες ενέργειες».
Το υπουργείο τόνισε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας «δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ».

Σημειώνεται πως οι τουρκικές ενέργειες ήλθαν λίγες ημέρες αφότου η ENI ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Δικαιώματα αξιοποίησης στην εν λόγω περιοχή έχει και η γαλλική ενεργειακή Total.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.



Πηγή: skai.gr