Μέρκελ: Η παραχώρηση του ΥΠΟΙΚ στο SPD ήταν επίπονη αλλά αποδεκτή

Η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες ήταν «επίπονη», παραδέχτηκε η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ότι το έκρινε «αποδεκτό» τίμημα στο πλαίσιο των προσπαθειών για συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια το υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα από τα «φέουδα» των Χριστιανοδημοκρατών και η παραχώρησή του στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στις τάξεις του συντηρητικού μπλοκ, ειδικά με δεδομένο ότι υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ΥΠΟΙΚ μετατράπηκε σε πανίσχυρο όργανο διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μιλώντας στον σταθμό ZDF η κ. Μέρκελ επιχείρησε να θέσει τέλος στις φήμες ότι η δυσαρέσκεια στους κόλπους του κόμματός της δεν θα της επιτρέψει να ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να υπηρετήσει για το σύνολο της τετραετίας.

Υπογράμμισε ότι δεν αισθάνεται απώλεια εξουσίας ή δύναμης, ενώ επισήμανε πως ο ΥΠΟΙΚ δεν κάνει ό,τι θέλει, ερήμην της καγκελαρίας.

Απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματα που θα προτείνει για τα υπουργεία που θα ελέγχουν οι Χριστιανοδημοκράτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιλέξει ένα μείγμα εμπειρίας και νεότητας. Τα ονόματα, είπε, θα ανακοινωθούν στις 26 Φεβρουαρίου στο συνέδριο του κόμματος.

Η κ. Μέρκελ ευχήθηκε τέλος τα καλύτερα στον πρώην Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διαπραγματεύτηκε μεν την προγραμματική συμφωνία μαζί της αλλά στη συνέχεια υποχρεώθηκε να απαρνηθεί το υπουργείο Εξωτερικών που είχε επιλέξει λόγω εξέγερσης στις τάξεις του SPD.

Ο κ. Σουλτς είχε ήδη παραιτηθεί και από την προεδρία της παράταξης και συνεπώς τώρα βρίσκεται ουσιαστικά στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από έναν χρόνο απειλούσε δημοσκοπικά την κ. Μέρκελ.

«Εύχομαι στον Μάρτιν Σουλτς τα καλύτερα, αυτές είναι τρελές στιγμές για αυτόν», είπε η κ. Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr