Κλείσιμο

Το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας εξέλεξε νέα ηγεσία ενόψει εκλογών

Νέα ηγεσία εξέλεξε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) στην Τουρκία, αντικαθιστώντας τον φυλακισμένο πρόεδρό του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2019.

Οι σύνεδροι εξέλεξαν ομόφωνα την Περβίν Μπουλντάν στην προεδρία ενώ ο Σεζάι Τεμελί εξελέγη συμπρόεδρος. Η ηγεσία του HDP αποτελείται παραδοσιακά από έναν άνδρα και μία γυναίκα στο όνομα της ισότητας των φύλων.

Το συνέδριο έλαβε χώρα υπό η σκιά καταγγελιών από κομματικά στελέχη ότι οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες. Σύμφωνα με το κόμμα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να περάσουν σειρά αστυνομικών ελέγχων ενώ περίπου 500 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση λίγες ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου.

Ο χαρισματικός Ντεμιρτάς αναδείχτηκε στην ηγεσία του HDP το 2014 και έναν χρόνο αργότερα οδήγησε το κόμμα στην πρώτη είσοδό του στη Βουλή, όμως συνελήφθη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 με την κατηγορία ότι συνεργάζεται με κούρδους τρομοκράτες.

Οι συλλήψεις του κ. Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του HDP ήλθαν αφότου η Βουλή ήρε την ασυλία μεγάλου μέρους της φιλοκουρδικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά από παραίνεση του ίδιου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο για προσπάθεια περιθωριοποίησης και αποδυνάμωσης του HDP.

Ο κ. Ντεμιρτάς κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 142 ετών και μολονότι αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του έχει δηλώσει πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες κάλπες.

«Δεν θα γίνουμε μέρος ή συνεργοί σε αυτή την περίοδο σκοταδιού και ανομίας στην ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε στο συνέδριο η κ. Μπουλντάν πριν την εκλογή της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Όσο κι αν προσπαθήσουν να μας απομονώσουν, όσο κι αν προσπαθήσουν να μας αποθαρρύνουν δια της βίας και με καταπιεστικές πολιτικές, θα βασιστούμε στην εντυπωσιακή δύναμη των δικαιωμάτων μας και στη νομιμότητα που λάμπει σαν τον Ήλιο», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr