Τραμπ: Δεν είναι σίγουρος ότι το Ισραήλ θέλει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους

Αμφιβολίες για το κατά πόσον το Ισραήλ επιδιώκει ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom ο κ. Τραμπ κατηγορεί εκ νέου τους Παλαιστίνιους ότι δεν επιζητούν ειρήνη με το Τελ Αβίβ. Όμως για πρώτη φορά φάνηκε να αμφισβητεί τη βούληση του Ισραήλ για επίλυση του Παλαιστινιακού λέγοντας ότι δεν είναι «απαραίτητα βέβαιος πως το Ισραήλ επιζητεί την ειρήνευση».

Ο κ. Τραμπ άφησε αιχμές για την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας πως οι οικισμοί «περιπλέκουν και πάντοτε περιέπλεκαν» τις ειρηνευτικές προσπάθειες. «Επομένως, νομίζω πως το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό με τους οικισμούς», προσέθεσε.

Η εφημερίδα Israel Hayom ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό Σέλντον Άντελσον, χρόνιο χρηματοδότη των Ρεπουμπλικάνων και υποστηρικτή του Ισραήλ.

Τα σχόλια του κ. Τραμπ ήλθαν παρά το γεγονός ότι έχει ακολουθήσει βαθιά φιλο-ισραηλινή πολιτική κατά το πρώτο έτος της θητείας του στον Λευκό Οίκο, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και «παγώνοντας» μέρος της οικονομικής βοήθειας που δίνει η Ουάσιγκτον στην υπηρεσία του ΟΗΕ που υποστηρίζει παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής διαμήνυσε πως δεν θα δεχτεί τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ στις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μιλώντας στην «Israel Hayom» ο κ. Τραμπ απέφυγε να δεσμευθεί πως η πολιτική του θα οδηγήσει τελικά σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, και αρκέστηκε να σχολιάσει πως και οι δύο πλευρές θα είναι «ανόητες» εάν δεν αξιοποιήσουν τη σημερινή ευκαιρία.

«Είναι η μοναδική μας ευκαιρία και δεν θα ξαναϋπάρξει μετά από αυτό», προσθέτοντας ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς ώστε να υπάρξει ειρήνη.

Η συνέντευξη του κ. Τραμπ δόθηκε πριν την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν που ξέσπασε χθες με αφορμή την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Πηγή: skai.gr