Νεκροί οι 71 επιβαίνοντες του αεροπλάνου που συνετρίβη έξω από τη Μόσχα

Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους και οι 71 επιβαίνοντες – 65 επιβάτες και έξι μέλη πλήρωμα – όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές Αρχές. Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες των θυμάτων της τραγωδίας.

Το αεροπλάνο, όπου ανήκε στην εταιρεία Saratov Airlines, είχε προορισμό την πόλη Ορσκ στην περιοχή των Ουραλίων Ορέων. Τα συντρίμμια, όλα μικρά σε μία ένδειξη της σφοδρότητας της πρόσκρουσης, βρέθηκαν περίπου 40  χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αερολιμένα.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ακόμα γνωστά. Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι εξετάζει διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους τα ενδεχόμενα ανθρώπινου λάθους ή τεχνικού προβλήματος και την επίδραση των καιρικών συνθηκών. Δεν γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, δήλωσε πάντως ότι το πλήρωμα δεν ανέφερε κάποια δυσλειτουργία πριν χαθεί το στίγμα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο που ήθελαν τον πιλότο να έχει ενημερώσει για βλάβη.

Οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στα δύο «μαύρα κουτιά». Ένα εκ των δύο, ο καταγραφέας παραμέτρων πτήσης, βρέθηκε σε «ικανοποιητική» κατάσταση, ενώ το δεύτερο ο καταγραφέας συνομιλιών ασυρμάτου, αναζητείται.

Στον ρωσικό Τύπο κυκλοφορούν φήμες ότι το αεροσκάφος συγκρούστηκε εν πτήσει με ελικόπτερο των Ρωσικών Ταχυδρομείων, όμως το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκαν συντρίμμια ελικοπτέρου στο σημείο της καταστροφής.

Στο αεροδρόμιο του Ορσκ εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές, με συγγενείς των θυμάτων να συγκεντρώνονται για να μάθουν την τύχη των ανθρώπων τους.

Το αεροσκάφος ήταν σε υπηρεσία επί περίπου επτά χρόνια, με έτος κατασκευής το 2010. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, δεν εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ 2015 και 2017 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Στο σημείο της συντριβής, το οποίο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, έχουν εντοπιστεί πολλά ανθρώπινα μέλη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, το υψόμετρο στο οποίο πετούσε το μοιραίο An-148 μειώθηκε κατά 3.000 πόδια σε διάστημα ενός λεπτού πριν την εξαφάνισή του από τα ραντάρ, ενώ στη συνέχεια ο ρυθμός πτώσης προς το έδαφος έφτασε τα 22.000 πόδια ανά λεπτό.

Η Saratov Airlines εδρεύει περίπου 6.840 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Το 2015 της απαγορεύτηκαν οι διεθνείς πτήσεις αφότου σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση μη μέλη του πληρώματος βρέθηκαν στο πιλοτήριο.

Το 2016 άσκησε έφεση κατά της απαγόρευσης, όμως επί το πλείστον χειρίζεται πτήσεις εσωτερικού και προς πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία