Κλείσιμο

Ο Πενς διαψεύδει τα περί αποδυνάμωσης της συμμαχίας κατά της Βόρειας Κορέας

Μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχου ν κοινή γραμμή για την απομόνωση της Βόρειας Κορέας, λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών της, έστειλε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Η τοποθέτηση Πενς ήλθε υπό τη σκιά της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που άρχισαν την Παρασκευή στη Νότια Κορέα, η οποία έχει προκαλέσει ψίθυρους ότι ο Νότος δεν υποστηρίζει πλήρως την πολιτική την οποία προωθεί η Ουάσιγκτον για άσκηση των μέγιστων δυνατών πιέσεων στο Βορρά.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία όσον αφορά την ανάγκη να συνεχίσουν να απομονώνουν τη Βόρεια Κορέα οικονομικά και διπλωματικά μέχρις ότου εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της», δήλωσε ο κ. Πενς σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα, όπου παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Οι δύο κορεατικές αποστολές βάδισαν μαζί και με κοινή σημαία στην τελετή έναρξης και σήμερα αγωνίστηκαν για πρώτη φορά ως μία ομάδα στο αγώνισμα του γυναικείου χόκεϊ επί πάγου.

Η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο Κορέες φάνηκε ακόμα περισσότερο από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Βορράς στον πρόεδρο του Νότου, Μουν Τζέι-ιν, να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ το ταχύτερο δυνατό. Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση κορυφής των δύο πλευρών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που συνταξίδευε με τον κ. Πενς είπε στους δημοσιογράφους ότι Νότια Κορέα και Ιαπωνία παραμένουν «γερά» στη συμμαχία που επιδιώκει την κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων στον Βορρά.

Η ίδια πηγή είπε πως ο κ. Πενς συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν ενώ παρακολουθούσαν παγοδρομίες το Σάββατο.
Πηγή: skai.gr