Έκκληση για «επείγουσα διεθνή δράση» στη Συρία από τον ΟΗΕ

Έκκληση να αναληφθεί «επείγουσα διεθνής δράση» στη Συρία μετά την κλιμάκωση της βίας την περασμένη εβδομάδα απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους στη διάρκεια της σύγκρουσης, με διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων στις περιοχές της ανατολικής Γούτα και της Ιντλίμπ», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής σε ανακοίνωσή του.

Οι υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας κατέγραψαν «τους θανάτους τουλάχιστον 277 αμάχων μεταξύ 4ης και 9ης Φεβρουαρίου, από τους οποίους οι 230 από αεροπορικά πλήγματα της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, και τους τραυματισμούς άλλων 812 αμάχων».

«Τουλάχιστον εννέα ιατρικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ένα σημαντικό νοσοκομείο που λειτουργούσε πάντα στην Ιντλίμπ, ένα ίδρυμα ειδικευμένο στην ψυχική υγεία και μία κλινική στην Καφρ Μπάτνα στην ανατολική Γούτα», επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ο κ. αλ-Χουσέιν, ο οποίος ζήτησε να αναληφθεί «επείγουσα διεθνής δράση» στη Συρία, προκειμένου να τερματιστεί το «κλίμα ατιμωρησίας» και να προστατευθούν οι άμαχοι.

«Έπειτα από επτά χρόνια παραλυσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η κατάσταση στη Συρία καλεί για παραπομπή [των υπευθύνων για τη βία] ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς και για μια πολύ πιο συντονισμένη προσπάθεια από τα κράτη για την επαναφορά της ειρήνης», σημείωσε.

«Η διεξαγωγή και η διαχείριση αυτού του πολέμου ήταν επονείδιστη από την αρχή και η αποτυχία να τεθεί τέρμα σε αυτόν υπογραμμίζει την τεράστια αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας», υπογράμμισε.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζουν σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί την κατάπαυση του πυρός επί 30 ημέρες στο σύνολο της Συρίας ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο είχε πρόσβαση χθες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που παρουσίασαν η Σουηδία και το Κουβέιτ, ζητεί επίσης τον άμεσο τερματισμό όλων των πολιορκιών, περιλαμβανομένης εκείνης στην ανατολική Γούτα.

Οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο
TAGS: Συρία