Κλείσιμο

Έντεκα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Συρία μέσα σε μία ημέρα

Έντεκα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σήμερα στο πλαίσιο τη επέμβασης της Άγκυρας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, στον τρίτο απολογισμό που εξέδωσε το Σάββατο.

Δύο από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή τουρκικού ελικοπτέρου κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια τουρκικού αεροσκάφους στην Αφρίν μετά από τρεις εβδομάδες συγκρούσεων.

Συνολικά η Τουρκία έχει χάσει περίπου 30 άνδρες στις μάχες στην Αφρίν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Οι κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν άμεσα την ευθύνη για την κατάρριψη του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK, ισχυρισμό που φάνηκε να επιβεβαιώνει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε πως οι υπαίτιοι «θα πληρώσουν» για τις πράξεις τους.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να μαρτυρούν «εξωτερική παρέμβαση», δηλαδή κατάρριψη του ελικοπτέρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως πρόκειται για δυστύχημα. Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ακόμα ότι 39 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σήμερα από τις τουρκικές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι από την αρχής της επέμβασης στην Αφρίν οι νεκροί ή αιχμάλωτοι «τρομοκράτες» ανέρχονται σε σχεδόν 1.180.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» χωρίς να διακρίνει ανάμεσα στους κούρδους μαχητές και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που υποστηρίζει ότι παραμένουν στην Αφρίν.

Ο κορμός των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που στηρίζουν το YPG στον αγώνα κατά του ISIS, θεωρούν πως οι δύο οργανώσεις είναι ξεχωριστές οντότητες.
Πηγή: skai.gr