Προς ριζική μεταβολή της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής;

Ο γνωστός οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ για παράδειγμα, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών δηλώνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

«Ασφαλώς είμαι πιο ικανοποιημένος από τους εκπροσώπους των εργοδοτών. Πιστεύω ότι εκπορεύονται πολλά σωστά μηνύματα. Καταρχήν ένα σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης, η κοινή αντίληψη ότι η Γερμανία μπορεί να είναι καλά μόνον όταν είναι οικονομικά καλά η Ευρώπη. Δεύτερον η ψηφιοποίηση, όπου υπάρχουν επίσης σαφείς προθέσεις. […] Οι ψηφιακές υποδομές θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο γρήγορα. Η τρίτη επιτυχία αφορά στην εκπαίδευση. […] Πρόκειται για τρεις συνολικά πολύ σημαντικές επιτυχίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλώς θέματα που παραμένουν ανοιχτά».

Ανακούφιση των μικρομεσαίων;


Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν προβλέπει επαρκείς παρεμβάσεις υπέρ των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Ο Μαρσέλ Φράτσερ έχει διαφορετική άποψη:

«Όλοι θα κερδίσουν κάτι. Αυτό ισχύει και για τους εύπορους, μέσω της καταρχήν τμηματικής και εν συνεχεία ολικής κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης. Αυτό ωφελεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα αλλά και τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα όμως ωφελούνται και τα μικρομεσαία εισοδήματα από την ισότιμη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. […] Όλοι παίρνουν κάτι. Θα πρέπει να υπάρχει όμως μια άλλη οικονομική θεώρηση: αποφασιστικής σημασίας είναι το ερώτημα σε ποιους τομείς ξοδεύεις χρήματα. Αυτά που επενδύονται στην εκπαίδευση, τις ψηφιακές υποδομές, στο μέλλον και την καινοτομία συνιστούν καλές επενδύσεις διότι έχουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις, φέρνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερη δυναμική και εν τέλει και περισσότερα φορολογικά έσοδα. Αυτές είναι ουσιώδεις δαπάνες».

Τι φέρνει ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε;


Εντύπωση αλλά και εν μέρει δυσθυμία στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών έχει προκαλέσει η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες. Νέος υπουργός φέρεται να αναλαμβάνει ο δήμαρχος/ πρωθυπουργός του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. Θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου;

«Δεν περιμένω μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Σόιμπλε και Αλτμάιερ επέδειξαν ιδιαίτερη υπευθυνότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Δεν νομίζω αυτό να αλλάξει με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών. Άλλωστε και υπό τον (σοσιαλδημοκράτη) Στάινμπρυκ μεταξύ 2005-2009 δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Σημαντικές αλλαγές αναμένει ο οικονομολόγος όμως στην ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης:

«Πιστεύω ότι αυτό που θα αλλάξει πραγματικά είναι η θέση της νέας κυβέρνησης έναντι της Ευρώπης, διότι το SPD έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Και εάν θέλει να υλοποιήσει αυτή την υπόσχεση τότε είναι φυσικά σημαντικό να έχει το υπουργείο Οικονομικών, διότι ο υπουργός συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά στο Eurogroup. Υπό αυτή την έννοια ήταν μια σωστή επιλογή και ασφαλώς θα επέλθει μια δραματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Πηγή: Deutsche Welle - DLF/ Κώστας Συμεωνίδης