Μεξικό: Η κοντροαριστερά διευρύνει το προβάδισμά της

Διευρύνει το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η ψαλίδα έχει φθάσει πλέον τις 11 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ως την περασμένη εβδομάδα και καταγράφει ακόμη πως ο πλησιέστερος αντίπαλός του καταγράφει μικρά κέρδη, ενώ ο προαλειφόμενος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος χάνει περισσότερο έδαφος.

Ο Λόπες Ομπραδόρ συγκεντρώνει το 34% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό υψηλότερο κατά 11 μονάδες από αυτό του Ρικάρντο Ανάγια, του υποψηφίου της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς «Το Μεξικό Εμπρός» (23%), σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση της εταιρείας Parametria που μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από την ευρύτερη δημοσίευσή της.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, δύο φορές ατυχήσας υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα του κράτους (2006, 2012), υπόσχεται ότι θα επανεξετάσει τις αναθέσεις σε ιδιώτες για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και θα δώσει μάχη εναντίον της διαφθοράς. Υπόσχεται περισσότερα κοινωνικά προγράμματα χωρίς να διαταραχθεί η μακροοικονομική σταθερότητα.

Το ποσοστό του θεωρούμενου ως βέβαιου υποψήφιου του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), του Χοσέ Αντόνιο Μιντ, υποχωρεί δύο μονάδες σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση, στο 18% — 16 μονάδες πίσω από τον επικρατέστερο.

Η δημοσκόπηση, που διενήργησε και χρηματοδότησε η Parametria, έγινε το διάστημα από την 25η Ιανουαρίου ως τη 2α Φεβρουαρίου. Από τους 1.000 ψηφοφόρους που έδωσαν συνεντεύξεις στα σπίτια τους, το 14% αποκρίθηκε ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά ποιον θα ψηφίσει ή ότι δεν μπορεί να επιλέξει κάποιον.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης συνάδουν με εκείνα μιας που δημοσίευσε η εφημερίδα El Financiero, κατά την οποία ο Λόπες Ομπραδόρ έχει προβάδισμα 11 μονάδων, ενώ ο Ανάγια, ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), κερδίζει έδαφος ταχύτατα κι ο Μιντ καταγράφει οριακά κέρδη.

Στις εκλογές της 1ης Ιουλίου θα μπορέσουν να πάρουν μέρος για πρώτη φορά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, κάτι που ενδέχεται να μεταβάλει τη δυναμική της εκστρατείας, επισήμανε ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Παραμετρία, ο Φρανσίσκο Αμπούντις. Τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι ενδέχεται να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό υπογραφών για να συμμετάσχουν στη διαδικασία, κι η παρουσία τους και μόνο ενδέχεται να στερήσει ψήφους από τους Ανάγια και Λόπες Ομπραδόρ.

Οι τρεις σημαντικότεροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι συνολικά δεν ξεπερνούν το 11% της πρόθεσης ψήφου, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και με άλλους τρόπους, για παράδειγμα καλώντας τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

Πηγή: skai.gr