Βρετανία: Στήριξη ένταξης Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και χωρίς συμφωνία για το όνομα

Την υποστήριξη της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και χωρίς επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας, συστήνει στη βρετανική κυβέρνηση έκθεση του περασμένου μήνα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων.

Η έκθεση με τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Λονδίνο πρέπει να στηρίξει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για να δείξει η βρετανική κυβέρνηση ότι παρά το Brexit συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η επιτροπή συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, που ανέφερε ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει τη χώρα του ως σύμμαχο της Ελλάδας, ενώ αξιωματούχος του Foreign Office χαρακτήρισε στη κατάθεση του θετική την αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια.

Η Επιτροπή συστήνει συμπερασματικά ενθάρρυνση από το Λονδίνο των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, με επισήμανση των ευκαιριών για λύση και παροχή πρακτικής βοήθειας όπου είναι δυνατό.

Στην παράγραφο 43, ωστόσο, αναφέρεται: «Το ΗΒ θα έπρεπε να υποστηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Μακεδονία (sic) να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Η επιρροή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων επί της βρετανικής κυβέρνησης υπολείπεται της επιρροής σήμερα αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, το έντονο ενδιαφέρον του Λονδίνου για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει αναλάβει τη διοργάνωση της πέμπτης διάσκεψης για τις χώρες αυτές, τον προσεχή Ιούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014 - και της οποίας δε μετέχει η Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο