Ερντογάν: Nα φύγει ο όρος Τουρκία από τον Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο

Να αφαιρεθεί η λέξη Τουρκία από τον τίτλο ορισμένων ενώσεων και οργανισμών, όπως του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (ΤTB), που φέρονται ότι αποδοκίμασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει σύντομα να αφαιρέσουμε αυτόν τον όρο. Αυτό δεν αφορά μόνο τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά επίσης και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Τουρκίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

Ο Ερντογάν ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε αυτό το μέτρο καθώς αυτοί οι σύλλογοι δεν υποστηρίζουν τον αγώνα που δίνει η χώρα στη Συρία για την προάσπιση των συμφερόντων της ενώ συμπλήρωσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας δημοσιοποίησε κείμενο στο οποίο επέκρινε με δριμύτητα τον Τούρκο ηγέτη και την εισβολή στη Συρία λέγοντας πως ο πόλεμος συνιστά «πρόβλημα για τη δημόσια υγεία». Το κείμενο τελείωνε με τη φράση «Όχι στον πόλεμο, ειρήνη τώρα και παντού».

Τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του TTB συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα υπό περιοριστικούς όρους.

Εν τω μεταξύ, από την έναρξη της επιχείρησης με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα τεκταινόμενα στη Συρία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερντογάν είχε από την αρχή προμηνύσει ότι όσοι διαμαρτύρονταν και διαδήλωναν κατά της τουρκικής επιχείρησης θα πλήρωναν βαρύ τίμημα.

Η είδηση του μέτρου ενάντια στον Δικηγορικό Σύλλογο της Τουρκίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μετίν Φεϊζιόγλου, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από τις δηλώσεις του Ερντογάν και τον κατηγόρησε ότι δεν είναι καλά πληροφορημένος. 
Πηγή: skai.gr