Εμμένει στο Τσάμικο ζητήμα ο Ράμα χωρίς ωστόσο να εγείρει εδαφικές αξιώσεις

Τη δέσμευσή του να οικοδομήσει μία στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας επαναλαμβάνει, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Όπως καθιστά σαφές ο κ. Ράμα, βούληση της αλβανικής πλευράς «είναι αυτή η σχέση να είναι βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη θέληση να προχωρήσουμε χέρι με χέρι προς ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας». Παρατηρεί, μάλιστα, πως οι δύο χώρες βρίσκονται τώρα σε θέση να βελτιώσουν σημαντικά τις σχέσεις τους, οικοδομώντας πάνω στην εργασία που έγινε και από τις δύο πλευρές για να αντιμετωπίσουν τα θέματα του παρελθόντος, επιτρέποντας να πορευθούν από κοινού στο εξής για ένα λαμπρότερο μέλλον για τους λαούς τους, τα έθνη τους και την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφική διεκδίκηση από την Ελλάδα και διαμηνύει ότι εδαφικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να σταθεί. Τονίζει, μάλιστα, την ανάγκη να εξαλειφθούν «οι πηγές που υποδαυλίζουν μία τέτοιου είδους φαντασίωση».

Επίσης, ο κ. Ράμα εκφράζει την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα, όπως συμπληρώνει.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του περί «Τσάμηδων». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι όσον αφορά την Αλβανία, «το "ζήτημα Τσάμηδων" υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας, και τίποτα ευρύτερο». Υποστηρίζει πως «αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφτούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί ή τα παιδιά τους έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κανονικά μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

Σε ερώτηση τι περιμένει η Αλβανία από τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, απαντάει πως η Αλβανία δικαιούται μίας ευθείας σύστασης να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και σημειώνει πως δεν αναμένει τίποτα λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρχήν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγο αργότερα.

Τέλος, κληθείς να παρουσιάσει την άποψή του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τονίζει πως είναι καιρός να επιλυθεί αυτό το θέμα. Επιχειρηματολογώντας υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει πως η επίλυση του ονοματολογικού είναι προς το συμφέρον όλων.
Πηγή: skai.gr