Τη διατήρηση του στάτους κβο στην Ιερουσαλήμ ζητούν Φραγκίσκος και Ερντογάν

Τη διατήρηση του στάτους κβο στην Ιερουσαλήμ ζήτησαν τη Δευτέρα ο πάπας Φραγκίσκος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Βατικανό.

«Οι δύο άνδρες επέκριναν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τη Δευτέρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, είναι ο πρώτος τουρκικός πρόεδρος που επισκέπτεται το Βατικανό από το 1959, αλλά είχε συναντηθεί με τον ποντίφηκα το 2014 κατά τη διάρκεια αποστολικής επίσκεψής του στην Τουρκία.

Πριν από την επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει μονομερείς αποφάσεις και να αγνοεί το διεθνές δίκαιο σχετικά με ένα θέμα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Tραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανέθεσε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις.

Εκτοτε ο Ερντογάν επέκρινε επανειλημμένα την απόφαση του αμερικανού προέδρου. Μιλώντας σε έκτακτη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που συγκεντρώθηκε αργότερα μέσα στο μήνα, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει «μέσω νόμιμων οδών» την κίνηση της Ουάσιγκτον και απείλησε να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Τελ Αβίβ.
Πηγή: skai.gr