Το Λονδίνο αποκλείει μελλοντική τελωνειακή ένωση με την ΕΕ

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά από το Brexit, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί η επίσημη κυβερνητική θέση.

Μετά από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών των Συντηρητικών αναφορικά με το είδος της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ, αξιωματούχος από το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε: «Δεν είναι πολιτική μας να είμαστε στην τελωνειακή ένωση. Δεν είναι πολιτική μας να είμαστε σε μία τελωνειακή ένωση».

Η δήλωση αυτή είναι σαφέστερη από την τοποθέτηση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, όταν απέφυγε να αποκλείσει τη συμμετοχή σε μία ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν ότι η διευκρίνιση από την Ντάουνινγκ Στριτ δείχνει πως η «εξέγερση» των Brexiteers κατά του «μαλακού» Brexit ήταν επιτυχής. Πολλοί πολιτικοί κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Πρωθυπουργό ότι ενεργεί ως όμηρος των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα της.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι μία τελωνειακή «ένωση» είναι εντελώς διαφορετική από έναν τελωνειακό «διακανονισμό» με τους Ευρωπαίους, ο οποίος δε θα απαγορεύει στο Λονδίνο να κλείνει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Όλα αυτά γίνονται ενώ οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές έριδες αναφορικά με το Brexit φέρονται να απειλούν τη θέση της Πρωθυπουργού.

Οι Sunday Times υποστήριξαν ότι οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ στο Συντηρητικό Κόμμα συνωμοτούν για την ανατροπή της Τερέζα Μέι. Το ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα ότι οι βουλευτές αυτοί προτρέπουν τους Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ και Τζέικομπ Ρις -Μογκ να συστήσουν μία «dream team» που θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας με τον νυν Υπουργό Εξωτερικών ως Πρωθυπουργό.

Στις πληροφορίες αυτές απάντησε η Υπουργός Εσωτερικών και οπαδός του ήπιου Brexit, Άμπερ Ραντ. Μέσω του BBC διεμήνυσε ότι «δεν φοβάται» τις προειδοποιήσεις υπέρ ενός πιο σκληρού Brexit. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δε θα παραδοθεί εύκολα στη μάχη που δίνει για μία εξειδικευμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, μία αναφορά υπέρ μίας τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο Λονδίνο αφικνείται τη Δευτέρα ο διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ για συνάντηση με την κα Μέι και τον Υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ενόψει της έναρξης των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για τους όρους της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την ημέρα εξόδου από την ΕΕ.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξάλλου, η κα Μέι συγκαλεί το κλειστό υπουργικό συμβούλιο για το Brexit για να συζητηθεί η βρετανική στάση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο