Αναστασιάδης: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στις εκλογές

«Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνο η Κύπρος μας, που κερδίζει» ήταν το πρώτο μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη στην πρώτη του δήλωση μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο με 55,99% των ψήφων στο β’ γύρο των εκλογών, έναντι του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά που συγκέντρωσε 44,01%. Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο τέταρτος πρόεδρος, που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. Η τελευταία φορά ήταν πριν από 20 χρόνια, στις προεδρικές του 1998, με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Μιλώντας στο εκλογικό του επιτελείο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για την ισχυρή, όπως είπε, εντολή, που του έδωσε. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές.

Επίσης, ευχαρίστησε τον αντίπαλο του στον β’ γύρο των εκλογών, Σταύρο Μαλά και τους άλλους ανθυποψηφίους του. Η εκλογική διαδικασία, είπε, ολοκληρώθηκε και ότι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν.

«Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από πλευράς του, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι συγχάρηκε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και τόνισε: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή».

Ο κ. Μαλάς είπε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Ο αγώνας μας , συνέχισε, «άξιζε, και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες».

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της αριστεράς και πρόσθεσε «αν και πότε δεν υπήρξα μέλος της αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα τη στήριξη αυτή».

Επίσης , δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης και «η προσπάθεια μας ελπίζω να άφησε κάτι θετικό για την Κύπρο».

«Στην πολιτική ζωή πρέπει να παλεύεις και να μην υποστέλλεις την σημαία των αξιών. Το καλύτερο αύριο μπορεί να έρθει και η κοινωνία πρέπει να είναι πιο ώριμη σε σχέση με την πολιτική», κατέληξε.

Μήνυμα ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κόσμο τους, έστειλε μιλώντας από το εκλογικό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί το κόμμα. Όμως, σημείωσε, «η λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή και τα αποτελέσματα των εκλογών πιστοποιούν ότι το ΑΚΕΛ είναι πολιτικά και ηθικά κερδισμένο».

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνεχάρη και το ΔΗΚΟ. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τα προβλήματα παραμένουν.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 10 το βράδυ από τον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, αλλά και διευκόλυνσης, όσων πήγαν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο νέος πρόεδρος παρουσιάζεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου προέδρου. Στην συνεδρίαση ο πρόεδρος διαβεβαιώνει την Βουλή ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους Νόμους και στην συνέχεια θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα συγχαρητήριά του στον κ. Αναστασιάδη για την επανεκλογή του ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλους ξένους αξιωματούχους.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr