Εξελίξεις και σε Πρίστινα - Βελιγράδι; Επιμένει στο διάλογο η ΕΕ

Πέραν του ονοματολογικού των Σκοπίων διπλωματικές ζυμώσεις στα Δυτικά Βαλκάνεια σημειώνονται και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ και θα επιμένει στο συνεχή διάλογο του Βελιγραδίου με το Κόσοβο αναμένουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για την Ένωση να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί πριν από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ».
Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε τον όρο «πλήρη αναγνώριση», μια έννοια που η Σερβία απορρίπτει απερίφραστα. Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008, με το Βελιγράδι να δεσμεύεται ότι δεν θα το αναγνωρίσει ποτέ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέμεινε ότι η ΕΕ επιθυμεί την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι το Βελιγράδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ταγιάνι στις 31 Ιανουαρίου ότι «ο κ. Ταγιάνι είπε την αλήθεια. Η ΕΕ αναμένει από τη Σερβία μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Πρίστινα, καθώς τότε θα μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του Κοσόβου – ένα ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Σέρβους, που το βλέπουν ως το λίκνο της σερβικής κυβέρνησης – αποτελούσε «το πιο δύσκολο πρόβλημα που παραμένει προς επίλυση» για τη Σερβία, προκειμένου να χαράξει τον δρόμο προς την ΕΕ.

Ερωτηθείς για τη στάση της Ισπανίας, η οποία ζητά τον αποκλεισμό του Κοσόβου από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρείται κράτος, ο κ. Ταγιάνι απάντησε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είχε τις δικές του στρατηγικές και πολιτικές επιλογές, με στόχο την επίτευξη μιας εναρμονισμένης και ενοποιημένης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στη EURACTIV ότι το θέμα της αναγνώρισης επαφίεται στα κράτη μέλη.

Επιπλέον, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να μεριμνήσει περισσότερο για το κράτος δικαίου, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την ελευθερία του Τύπου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το 2018 θα μπορούσε να είναι ένα έτος μετάβασης, ενώ συμφώνησε με τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το γεγονός ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ το 2025.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο κ. Βούτσιτς δέχθηκε πρόσκληση από την πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς , να επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ στις 12-13 Φεβρουαρίου, σε μια πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου.
«Εκτιμώ την ανταπόκριση του Σέρβου προέδρου στην πρόσκληση για επίσκεψη στην Κροατία», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ των δύο κρατών. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και να κοιτάξουμε προς το μέλλον», κατέληξε ο κ. Βούτσιτς.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr