FT: Η Κομισιόν χαρτογραφεί ένταξη της ΠΓΔΜ και πέντε ακόμα χωρών στην ΕΕ

Την προοπτική ένταξης έξι βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025 θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσει τις προσπάθειες διεύρυνσης του μπλοκ και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στη Χερσόνησο.

Ανάμεσα στις έξι χώρες βρίσκεται και η ΠΓΔΜ, τη στιγμή που εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού. Οι υπόλοιποι επίδοξοι εταίροι είναι η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν θα καταστήσει σαφές ότι η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει την επίλυση διμερών διαφορών, που σημαίνει ότι χωρίς συμφωνία για το όνομα η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων παραμένει «κλειστή».

Πέραν των διαφορών Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το όνομα υπάρχει και το ακανθώδες ζήτημα του Κοσσόβου, που δεν έχει αναγνωριστεί από ορισμένα μέλη της Ένωσης μετά την απόσχισή του από τη Σερβία. Ειδικά η Ισπανία διατυπώνει ενστάσεις, καθώς η υπόθεση του Κοσσόβου μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των FT, πολλοί στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το 2025 είναι υπερφιλόδοξος στόχος για τις περισσότερες βαλκανικές χώρες, όμως επιλέχθηκε ως ορόσημο ώστε να δώσει νέο θέλγητρο στα στους επίδοξους εταίρους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ούτως ή άλλως ότι η Κομισιόν δεν θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης για να διευκολύνει τις έξι χώρες, με κύριο ζητούμενο να είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία των θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η απόφαση της Επιτροπής να αναζωογονήσει τις προσπάθειες διεύρυνσης έρχονται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια, με τη Μόσχα να εκμεταλλεύεται το ευρω-σκεπτικιστικό πνεύμα που έχει εμφανιστεί λόγω της ως τώρα άκαρπης ενταξιακής διαδικασίας.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ