Νέα κόντρα Μέι-ΕΕ για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατά τη μεταβατική περίοδο

Τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα αποφασίσουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει το Brexit δε θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους που θα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα πριν από την μέρα εξόδου από την ΕΕ στις 29/3/2019 διατύπωσε η Τερέζα Μέι.

Από το Πεκίνο το οποίο επισκέπτεται η Βρετανίδα Πρωθυπουργός απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση: «Είμαι ξεκάθαρη ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ εκείνων των ανθρώπων που ήρθαν πριν φύγουμε (από την ΕΕ) και εκείνων που θα έρθουν όταν γνωρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ».

Η απάντησή της έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους πιο σκληρούς Brexiteers στο κόμμα της, ωστόσο τη βάζει σε νέα πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ.

Ο διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ έχει υποστηρίξει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματα που προκύπτουν από την ελευθερία μετακίνησης έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που έχει οριστεί για το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Η κα Μέι είπε ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο προς διαπραγμάτευση για τους όρους της μεταβατικής περιόδου.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει -και η κα Μέι το επανέλαβε- ότι όσοι Ευρωπαίοι θα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την ημέρα του Brexit δε θα μπορούν να περιμένουν πως θα έχουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο μέλλον ή ότι θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι σημερινοί Ευρωπαίοι κάτοικοι. Βρετανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αυτό έχει συμφωνηθεί στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μεταβατική περίοδος που έχει ζητήσει το Λονδίνο υποχρεώνει την κυβέρνηση να επεκτείνει τη διάρκεια ισχύος των σημερινών δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών. «Τα δικαιώματα των πολιτών κατά τη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτα», δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής για το Brexit στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ.

Η κα Μέι διέψευσε, εξάλλου, τις αναφορές περί μυστικών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για παράταση της μεταβατικής περιόδου από τους 21 μήνες στα 3 χρόνια. Απάντησε επίσης καταφατικά στο ερώτημα αν «με το χέρι στην καρδιά» πιστεύει στο Brexit.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο