Τουρκία: Ξανά υπό κράτηση ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας

Υπό κράτηση τέθηκε ξανά τα ξημερώματα Πέμπτης ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Τανέρ Κιλίτς, που κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», λίγες ώρες αφού δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την υπό όρους αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Κιλίτς, που είναι στη φυλακή από τον Ιούνιο του 2017, κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ο εγκέφαλος του επιχειρούμενου πραξικοπήματος του 2016.

Αρχικά χθες το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή του, ενώ η δίκη του αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου. Όμως, αμέσως μετά εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Σμύρνης, σύμφωνα με αξιωματούχους της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Γκάουρι βαν Γκούλικ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας, κατήγγειλε «τους περίεργους νομικούς ελιγμούς με στόχο να μείνει στη φυλακή» ο Κιλίτς, ο οποίος θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για να αποφασιστεί το αν θα παραμείνει κρατούμενος.

Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, είναι, εκτός του Κιλίτς, και άλλοι δέκα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί οι οποίοι έχουν αποφυλακιστεί από τα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr