CIA: H Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, ακόμα & από τη Ρωσία

Για την κινεζική απειλή μίλησε ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Δύση ακόμα και από τη Ρωσία.

«Σκεφτείτε την κλίμακα των δύο οικονομιών», είπε ο Πομπέο σημειώνοντας πως οι Κινέζοι έχουν πολύ πιο ισχυρά μέσα από τους Ρώσους για να πραγματοποιήσουν αυτήν την αποστολή. 

Ως παραδείγματα, ο Πομπέο ανέφερε τις προσπάθειες της Κίνας να κλέψει τις εμπορικές πληροφορίες των ΗΠΑ και τη διείσδυση σε σχολεία και νοσοκομεία, προσπάθειες που επεκτάθηκαν στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής της CIA είπε στο BBC ότι όλες οι χώρες θα μπορούσαν συλλογικά να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τις κινεζικές προσπάθειες άσκησης εξουσίας στη Δύση.

«Μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ εστιασμένες προσπάθειες των Κινέζων για να κλέψουν τις αμερικανικές πληροφορίες, να διεισδύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω κατασκόπων και ανθρώπων που θα δουλέψουν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και εναντίον της Αμερικής», ανέφερε.

«Το βλέπουμε στα σχολεία μας, το βλέπουμε στα νοσοκομεία και στο ιατρικό μας σύστημα, το βλέπουμε σε όλες τις εταιρείες της Αμερικής και αυτό συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε επίσης.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία