Δύο λεπτά χρειάστηκε η ΕΕ για να υιοθετήσει τις θέσεις της για το Brexit

Μόλις δύο λεπτά χρειάστηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υιοθετήσει την κοινή διαπραγματευτική θέση του μπλοκ για την επόμενη φάση των διαβουλεύσεων με τη Βρετανία για το Brexit, με το Λονδίνο ωστόσο να ετοιμάζεται να διεκδικήσει καλύτερους όρους από τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν στη Βρετανία μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει από την ενεργοποίηση του Brexit, στο το τέλος Μαρτίου του 2019, ως το τέλος του 2020, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter το νούμερο δύο της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής φάση το Λονδίνο θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να εκπροσωπείται στα όργανά της. Η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει βελτίωση αυτών των όρων.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως φυσικά θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους 27 εταίρους ώστε να βελτιωθούν οι κανόνες που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο.

«Προφανώς θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το πώς θα μοιάζει η περίοδος εφαρμογής [του Brexit]» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζέιμς Σλακ. «Φυσικά θα υπάρχει κάποια απόσταση ανάμεσα στις θέσεις» του Λονδίνου και των Βρυξελλών στην αρχή, προσέθεσε.

Ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία έχουν ωστόσο εκφράσει προβληματισμό για την μεταβατική περίοδο, καθώς θεωρούν ότι ισοδυναμεί με ατιμωτική απώλεια κυριαρχίας.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.

Πηγή: skai.gr