Συνέντευξη Τραμπ: Τα tweet από το κρεβάτι και οι συμβουλές για το Brexit

Τη συνήθειά του να αναρτά μηνύματα στο Twitter από το κρεβάτι ή όταν τρώει, την πρόθεσή του να επισκεφθεί φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο όχι μία αλλά δύο φορές, αλλά και το πώς θα χειριζόταν ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις για το Brexit αποκάλυψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε από το Νταβός στο βρετανικό κανάλι ITV.

Μιλώντας στον παλιό του φίλο Πιρς Μόργκαν στη συνέντευξη που προβλήθηκε στη Βρετανία το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε αναφερόμενος στα νυχτερινά tweet του: «Ίσως (αναρτώ tweet) κάποιες φορές στο κρεβάτι, ίσως κάποιες φορές στο πρωινό ή στο μεσημεριανό γεύμα. Γενικά μιλώντας, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μπορώ να το κάνω αυτό και αν είμαι πολύ απασχολημένος κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές απλώς υπαγορεύω πράγματα στους ανθρώπους μου».

Ενώ για αρκετό καιρό είχε θεωρηθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ίσως να απέφευγε την πραγματοποίηση επίσημης κρατικής επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων λόγω ανησυχιών για μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του, στη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η Πρωθυπουργός Μέι τον έχει καλέσει να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο δύο φορές φέτος.

«Ναι, θα έρθω. Μόλις με προσκάλεσε (η κα Μέι). Δύο φορές», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι αναμένει να κάνει μία επίσκεψη εργασίας, πιθανώς μετά από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια τη μεγάλη επίσκεψη ως προσκεκλημένος της βασίλισσας Ελισάβετ τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι μετά από τη συνέντευξη ο Λευκός Οίκος, η Ντάουνινγκ Στριτ και το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είπαν ότι δεν έχει οριστεί τίποτα συγκεκριμένο σε σχέση με την επίσημη κρατική επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην παρατήρηση του Βρετανού δημοσιογράφου ότι η επίσκεψή του θα προκαλέσει κύμα μαζικών διαμαρτυριών στη Βρετανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Νομίζω ότι είμαι πολύ δημοφιλής στη χώρα σας. Λαμβάνω τόση πολλή αλληλογραφία από θαυμαστές στη χώρα σας. Λατρεύουν την αίσθηση ασφάλειας που δίνω και όσα λέω για πολλά διάφορα πράγματα. Λαμβάνουμε τρομερή στήριξη από κόσμο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όταν τέθηκε το ζήτημα της εναντίωσης στην επίσκεψή του από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν και από τον δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση και μέσω Twitter, ο Πρόεδρος Τραμπ σχολίασε: «Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο».

Δε δίστασε εξάλλου να δώσει την άποψή του για το πώς θα έπρεπε να έχει χειριστεί η κα Μέι τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αν και -όπως είπε- τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό. «Θα ήταν αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα διαπραγματευόμουν εγώ; Όχι, δε θα το διαπραγματευόμουν με τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Θα είχα διαφορετική στάση».

Κληθείς να εξηγήσει τι θα έκανε διαφορετικά, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε: «Θα είχα πει ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι. Θα είχα υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση στο να φύγω (από την ΕΕ)».

Όπως είχε γίνει γνωστό από το απόσπασμα της συνέντευξης που είχε δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να απολογηθεί για την αναπαραγωγή αντιμουσουλμανικών μηνυμάτων στο Twitter της ακροδεξιάς βρετανικής οργάνωσης Britain First, λέγοντας ότι δεν ήξερε την οργάνωση. Επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος που μπορεί να γνωρίσει κανείς.

Είπε επίσης ότι δεν του προκάλεσε έκπληξη το Brexit, λόγω των όρων εμπορίου και της μετανάστευσης στο πλαίσιο της ΕΕ. «Ξέρω το βρετανικό λαό και τον καταλαβαίνω. Δε θέλουν ανθρώπους να έρχονται από όλο τον κόσμο στη Βρετανία. Δεν ξέρουν τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Σχολίασε επίσης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι «σπουδαίος τύπος», χαρακτηρίζοντας την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας «φανταστική». Όπως είπε, «μου αρέσουν πολύ – δειπνήσαμε στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ και όλα ήταν κλειστά».

Ερωτηθείς αν έχει πρόσκληση για το γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ απάντησε αρνητικά, δίνοντας τις ευχές του στο ζευγάρι. Πρόσθεσε ότι ο πραγματικός Τραμπ αγαπά πολύ τη Βρετανία και ειδικά τη Σκωτία, όπου είχε γεννηθεί η μητέρα του.

Υπερασπίστηκε, εξάλλου, τη διατροφή του, λέγοντας ότι δε θέλει να αλλάξει τη δίαιτά του, ότι τρώει εξαιρετικό φαγητό από ορισμένους από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο και ότι τρώει φαστ-φουντ περιστασιακά.

Στο ερώτημα, τέλος εάν είναι φεμινιστής, απάντησε «όχι». Όπως συμπλήρωσε, «υποστηρίζω τους άνδρες, υποστηρίζω τις γυναίκες, υποστηρίζω τους πάντες. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν έξω και πραγματικά να πετυχαίνουν και πρέπει να κερδίζουν. Και οι γυναίκες τα πάνε περίφημα και χαίρομαι για αυτό».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο