Αμερικανός στρατηγός: Δεν θα αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από τη Μανμπίτζ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να αποσύρουν τις ειδικές δυνάμεις τους από τον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι μπορεί να επέμβει στην περιοχή, δήλωσε ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός στο CNN.

Η απόσυρση από τη Μανμπίτζ «δεν είναι κάτι που εξερευνούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζόσεφ Βόγκελ, επικεφαλής της Διοίκησης του αμερικανικού στρατεύματος που είναι υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν η Άγκυρα επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στη Μανμπίτζ υπάρχει κίνδυνος οι τούρκοι στρατιώτες να βρεθούν αντιμέτωποι με Αμερικανούς στο πεδίο της μάχης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτίθεται να επεκτείνει την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία προς τα δυτικά, δηλαδή προς την Μανμπίτζ, ενώ το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τις ΗΠΑ να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους από τον κουρδικό θύλακα.

Έως σήμερα η 9ήμερη τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία περιορίζεται στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, ανατολικά της Μανμπίτζ. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του τουρκικού γενικού επιτελείου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 597 «τρομοκράτες» στην Αφρίν.

Κορμός των κουρδικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK και απειλή για την εθνική ασφάλειά της.

Η Ουάσιγκτον ωστόσο αντιλαμβάνεται το YPG ως ξεχωριστή οντότητα από το PKK και ως πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την τελευταία διετία οι ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας με όπλα ενώ δεκάδες άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων υποστηρίζουν συμβουλευτικά το YPG.
Πηγή: skai.gr