Σε ρόλο πυροσβέστη της ενδοκυβερνητικής κόντρας ο υπουργός Brexit

Τις θέσεις της βρετανικής πλευράς αναφορικά με τους όρους που πρέπει να διέπουν τη μεταβατική περίοδο μετά από την ημέρα του Brexit εξέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις σε ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής από το λιμάνι του Μίντλεσμπρο.

Ο κ. Ντέιβις αρχικά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο θα μπορέσει να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει ευρέως συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. «Οι επιδιώξεις των δύο πλευρών είναι εν πολλοίς οι ίδιες», είπε ο υπουργός Brexit.

Όπως είπε, σύντομα Βρετανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για την εντατική διαπραγμάτευση των όρων της μεταβατικής περιόδου.

Υπερασπίστηκε την ανάγκη ύπαρξης μεταβατικής περιόδου ώστε να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για τις μεγάλες αλλαγές που επισύρει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει επίσης στην εκπλήρωση των νομικών δεσμεύσεων που θα αναληφθούν.

Σημείωσε δε ότι η παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50, που θα καθυστερούσε το Brexit, «δε θα έλυνε» τα προβλήματα που αφορούν την κανονιστική σύγκλιση στο μέλλον, αλλά απλά θα δημιουργούσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Η ομιλία Ντέιβις έγινε υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος μετά από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο Νταβός ότι το Brexit θα επιφέρει μόνο «πολύ μετριοπαθείς» αλλαγές.

Παρά το ότι ο κ. Χάμοντ επιχείρησε στη συνέχεια να καθησυχάσει τους πιο ένθερμους Brexiteers λέγοντας ότι αναφερόταν στην επιδίωξη μίας ομαλής μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ και ότι δεν αμφισβητούσε την έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, οι ενστάσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ήταν τόσο έντονες ώστε ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού υποχρεώθηκε να διαβεβαιώσει για την εμπιστοσύνη της Τερέζα Μέι στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.

Θέλοντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, ο κ. Ντέιβις είπε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών από το Λονδίνο, με χώρες σημαντικές όπως η Βραζιλία και η Κίνα, παρά το γεγονός ότι μέχρι τη λήξη της περιόδου αυτής, στο τέλος του 2020, η Βρετανία θα δεσμεύεται από κανονισμούς της ΕΕ.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία, αν και οι νεοαφιχθέντες θα πρέπει να εγγράφονται σε ειδικά μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι υπάρχει «ποικιλία απόψεων» εντός της κυβέρνησης για το Brexit, αλλά τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για την υλοποίηση του εθνικού συμφέροντος μεταξύ του ιδίου, της πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Παρόλα αυτά, πολλοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών δηλώνουν ανοιχτά ότι θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι των Βρυξελλών με αποτέλεσμα ένα «μαλακό» Brexit να διαγράφεται ως πιθανότερο σενάριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένοι από αυτούς συζητούν το ενδεχόμενο πρόκλησης επίσημης εσωκομματικής διαδικασίας μομφής κατά της Τερέζα Μέι.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο